PTS: Så ska operatörerna stoppa bluffsamtalen

telefoni Post- och telestyrelsen kommer nu med förslag på nya föreskrifter som ska åtgärda problemen med telefonbedrägerier.

PTS: Så ska operatörerna stoppa bluffsamtalen

Den senaste tiden har medierna uppmärksammat hur illasinnade bedragare använder sig av bluffsamtal och sms från falska avsändare för att tjäna stora summor pengar på ekonomisk brottslighet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Nu kommer Post- och telestyrelsen med förslag på hur omfattningen av bluffsamtalen ska begränsas. De föreslagna föreskrifterna har skickats ut på remiss till de aktörer som kommer att beröras av dem, däribland operatörerna, och ska ersätta den befintliga vägledningen för operatör som släpptes under 2023.

Tanken med föreskrifterna är att operatörerna ska stoppa samtal från utlandet till Sverige, som ser ut att komma från svenska fastnätsnummer. När det gäller samtal som uppges komma från svenska mobilnummer ska de stoppas först efter det att operatören har kontrollerat att det inte används utomlands.

PTS vill att föreskrifterna ska börja gälla från den 1 november i år och de som vill yttra sig om förslaget har fram till den 24 april på sig att göra det.

Här återfinns remissdokumenten i sin helhet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.