PTS ser allvarligt på störningarna

Driftstörningar I går eftermiddag var de omfattande driftstörningarna i Tele2:s, Telias, och Telenors nät avhjälpta. PTS ser allvarligt på omfattningen.

Det var under gårdagen som de omfattande störningarna i mobilnäten slog mot såväl privatpersoner som företagskunder och flera myndigheter. Enligt information till PTS har det uppstått ett fel hos Tele2 som påverkat deras 2g-,3g- och 4g-nät. Det felet tros i sin tur ha påverkat de andra operatörerna på de platser där de delar nät.

– Det var en omfattande störning och PTS ser allvarligt på det, säger Peter Ekstedt, presschef på PTS.

Tele2 prioriterade röstsamtalen, som ska ha fungerat normalt vid lunchtid. Mobilsurf ska ha fungerat som vanligt efter 14-tiden igår.

– Vi ser väldigt allvarligt på förmiddagens (RED:s anm. Gårdagens) driftstörning då många av våra kunder påverkades. Nu fungerar våra nät och tjänster som innan driftstörningen, men vi fortsätter bevaka nätet extra noga givet det inträffade felet, säger Oliver Carrà, presschef Tele2 Sverige i en kommentar.

I Studio Ett i P1 under gårdagen uppgav han också att företaget spårat ett fel till en router.

Får första rapport idag

Under dagen ska operatörerna lämna in en första rapport till myndigheten. Peter Ekstedt räknar med att den kommer att vara kortfattad. Några veckor senare ska operatörerna lämna in en mer genomarbetad rapport.

– När vi fått in rapporterna så kommer vi att granska dem. Omfattningen kan vara viktig när det gäller att fatta beslut angående om vi ska gå vidare på något sätt, säger Peter Ekstedt.

Telefoniproblem hos polisen

Bland de myndigheter som påverkats fanns ett flertal kommuner runt om i landet. Och hos polisen, som använder mobila växellösningar från Telia, blev problemen besvärande under gårdagen.

– Den information som jag fått är att allmänheten inte ska ha drabbats. Men det är klart att det är frustrerande för oss eftersom vi är väldigt beroende av fungerande telefoni, sa Thomas Agnevik, presstalesman vid polisen i Östergötland, till Ti under gårdagen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.