PTS skjuter fram licensutdelning

PTS utdelning av trådlösa licenser i 3,4–3,6 GHz-bandet har dragit ut på tiden. Nu får myndigheten kritik från leverantörer som riskerar att förlora miljoner på förseningen.

Idag finns en efterfrågan på lokala licenser för trådlöst bredband. Därför planerar Post- och telestyrelsen, PTS, att dela ut ytterligare frekvensutrymme. Tanken var att licenserna skulle delas ut i början av året, men nu står det klart att PTS flyttar fram tilldelningen av licenser i 3,4–3,6 MHz-bandet. Utdelningen väntas nu ske tidigast i början av september.

Förseningen möts av kritik från wimax-leverantörer. Förseningen innebär risker att flera wimax-operatörer i Sverige inte får ta del av de statliga bidragen för bredbandsutbyggnaden, som fryser inne om inte kommunernas satsningar är igång vid årsskiftet.

– Vi kan förlora mer än 100 miljoner kronor i år på denna försening, säger Michael Blomqvist, vd på wimax-leverantören Nowire Nordic.

Licenserna ska vara teknikneutrala, tillåta mobilitet och kunna säljas till andra operatörer och riktar sig i första hand till små lokala bredbandsaktörer. Till Computer Sweden säger Kerstin Karlsson, informationschef PTS, att myndigheten tvingats göra en grundligare utredning av licensutdelningen än tidigare beräknat.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.