Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

PTS: Varannat landsortshushåll har snabbt bredband

Bredband En avmattning av utbyggnaden utanför tät- och småort. I PTS:s rapport om täckning och bredband för 2019 framgår det att många hushåll nu har snabbt bredband – men att det är långt kvar till målet.

PTS: Varannat landsortshushåll har snabbt bredband

Regeringens mål för de mobilen näten är att senast 2023 bör hela Sverige ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet. För snabbt bredband är året då ”alla” ska ha det satt till 2025. Och när Post- och telestyrelsen nu gjort sin mobiltäcknings och bredbandskartläggning för 2019 framgår det att det går framåt, men långsamt.

I rapporten står det att drygt åtta av tio hushåll har tillgång till fiber. Det är en liten ökning på knappt 3,5 procent jämfört med året innan och en avmattning mot vad som har varit åren 2017 och 2018. Något som gått snabbare är dock anslutningen av antalet hushåll utanför tätort och småort. Numera har hälften av de på landsbygden tillgång vilket är en ökning med 7,5 procent.
Att 84 procent har snabbt bredband innebär att utbyggnaden släpar efter. PTS skriver att 2020 så bör ”95 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s. 2025 är målet att 98 procent ska ha tillgång till 1 Gbit/s.

Här går det att läsa PTS:s rapport

 

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter