Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

PTS varnar för importerade dect-telefoner

Dect Den senaste tiden har PTS uppmärksammat flera fall där importerade dect-telefoner, som inte är EU-godkända, stör annan radioanvändning. Nu går myndigheten ut med en varning.

Enligt PTS har det förekommit ett tiotal fall den senaste tiden, där dect-utrustning stör annan radioanvändning. Importerade dect-telefoner från till exempel USA använder en annan radiofrekvens än i Europa, och nu går PTS ut med en varning. Använd bara dect-utrustning godkänd enligt EU-krav är myndighetens uppmaning och som har CE-märkts.

– Det är ett eskalerande problem, säger Birger Hägg på PTS spektrumavdelning.

Lagbrott

Att använda sig av dect-utrustning som inte är godkänd för EU-användning är ett brott mot lagen om elektronisk kommunikation, LEK, uppger myndigheten.

– I förstaläget informerar vi, men därefter kan vi gå vidare, säger Birger Hägg.

Enligt honom ser myndigheten allvarligt på den här typen av störningar.

– Om det blir störningar i annan radiokommunikation får vi arbeta för att lösa det, vilket tar tid och kostar pengar, säger Birger Hägg.

Privatpersoner och företag

Den dect-utrustning som PTS varnar för finns enligt myndigheten både hos privatpersoner och företag. En privatperson kan ha kommit över telefonerna som en gåva, eller köpt dem på utländska sajter. När det gäller företag kan de ha hamnat i Sverige genom etableringar av kontor här, exempelvis.

– Det finns en risk med den här användninge, och därför går vi ut med den här informationen. Vi vill göra allmänheten och företagen uppmärksammade, säger Birger Hägg.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter