Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

PTS: ”Vi är väldigt nöjda med auktionen”

5g Upptakten till PTS spektrumauktion var utdragen och mot slutet kantad av motsättning. Men själva eventet avslutades redan första dagen.
– Jag är lite förvånad, men det är inte ologiskt att det gick så snabbt, säger Anna Beckis på PTS.

PTS: ”Vi är väldigt nöjda med auktionen”

Det var förra våren som Post- och telestyrelsen bjöd in till höstens spektrumauktion. Tidsramen var tydlig och nytt för den här auktionen var att den nya säkerhetslagstiftningen skulle appliceras. Detta ledde till att kinesiska Huawei och ZTE exkluderades som teknikleverantörer – varav den förstnämnda överklagade beslutet i oktober och krävde att auktionen skulle ställas in till dess att det hela var utrett.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Huaweis krav på inhibering innebar att auktionen blev försenad. Men under tisdagen den 19/1 påbörjades – och avslutades den. Att det gick fort håller Anna Beckius, chef för enheten för spektrumanalys på PTS med om.
– Vi blev inte jätteförvånande, men att man är klar redan den första dagen är historiskt snabbt. När vi bjöd in till auktion i april så skrev vi enligt standardformuleringen att det tar två till tio arbetsdagar. Men det är för att vi inte vet hur stort intresset är och det är mer för att boka in i deltagarnas kalendrar, säger hon till Telekom idag.

Var förberedda på att det skulle gå snabbt

Anna säger att man på PTS var ganska förberedda på att det inte skulle bli en utdragen historia, detta då det inte fanns något i auktionsförfarandet som skulle trissa upp priset.
– Hade vi hållit på en kvart längre så hade vi nog inte hunnit på en dag, och innan så trodde jag att det skulle ta i alla fall två dagar. Men eftersom vi hade det auktionsformatet vi hade så gick det snabbt.

Efter auktionen i 3,5 GHz-bandet stod det klart att Telia köpte 120 MHz och Hi3G Access samt Net4mobility köpte 100 MHz vardera. Dock framgår det att priset de fick betala skiljer sig stort. Detta speglar placeringen i bandet, men är inget som chefen för spektrumanalys vill gå in på.
– Vi har valt att inte särredovisa hur mycket någon har valt att lägga på klockauktionen och placeringsrundan. Det är affärssekretess, och hade man en placeringspreferens så har vi inte valt att visa det, säger hon.
Utöver de tre nätföretagen så bjöd även statligt ägda Teracom på utrymme – dock utan att få någon tilldelning.
– Jo, de var med och la bud på minst fyra block i 3,5 GHZ. Eftersom de inte fick något så blev de erbjudna att köpa hela 2,3 GHz-bandet för 400 miljoner. Hade de tackat nej så hade vi haft en klockauktion även här, säger Anna Beckius.

Rättsprocessen påverkade inte auktionen

På frågan om Huawei-processen påverkat auktionen är Anna Beckius tydlig om att så inte är fallet.
– Nej, när det gäller auktionsförfarande är det i enlighet med det vi bjöd in till. Det som påverkats är när vi startade auktionen. Vi ville ha ett rättssäkert läge vilket innebär att auktionen flyttade från november till 19 januari, men det har inte stört genomförandet,
Och nu när auktionen väl är klar summerar PTS den som väl genomförd.
– Vi har uppnått våra mål med tilldelningen. Alla som var intresserade av de här frekvenserna har fått tillgång och vi ser att utfallet i auktionen ger förutsättningar för en fullskalig 5g-utrullning i Sverige. Det är en väl genomförd auktion, den gick lugnt och metodiskt till och vi är jättenöjda. Jag har svårt att se att det skulle finnas någon riktig förlorare. Ingen har blivit utan spektrum och det är en rimlig auktionslikvid, säger Anna Beckius.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter