Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

PTS vill att EU stoppar fulsäljet

Mobilt bredband Det behövs tuffare lagstiftning på EU-nivå och bättre uppföljning av hur telebranschen sköter sig. Så vill kommunikationsmyndigheten PTS komma till rätta med fulförsäljningen av teletjänster.

Oseriös telefonförsäljning toppar PTS lita över klagomål under det tredje kvartalet i år. Så kallad fulförsäljning, ofta är det äldre människor som utsätts, har varit på tapeten hela året och nu tycker myndigheten att det är dags att EU skärper lagstiftningen. Det framkom under ett möte mellan PTS, Konsumentverket, Telekområdgivarna och representanter för operatörerna.

– Vi vill att EU inför ett krav på etiskhet och seriositet för att telebolag ska få tillträde till marknaden, och att det ska kunna kontrolleras av tillsynsmyndigheten. I dag saknas sådana krav i lagen, säger Sara Andersson, chef för avdelningen för samhällsfrågor på PTS.

Vill se skriftlig avtalsbekräftelse

PTS vill också öka uppföljningen av den handlingsplan som de nätägande operatörerna förbundit sig att följa, vilken innebär ett ansvar inte bara för försäljningen av de egna tjänsterna utan också de operatörer som hyr in sig i näten.

En pågående utredning har föreslagit att det ska krävas en skriftlig avtalsbekräftelse, något som skulle ge köparen mer betänketid innan man binder sig för ett nytt abonnemang. Det är också ett förslag som gillas av PTS. Tills ett sådant krav införs har Sara Andersson ett handfast råd att ge den som blir uppringd av företag man känner tveksamhet inför.

– Många av oss är alldeles för artiga när det gäller att avsluta ett samtal. Om det verkar oseriöst – lägg på luren!

Fortsatt många klagomål på täckning

På andra plats på PTS klagomålslista ligger en kär gammal bekant i form av mobiltäckningen. Detta trots att operatörerna investerar stort i utbyggnad av både täckning och kapacitet. Tredjeplatsen på listan innehas av klagomål som gäller telefonnummer. Bland annat handlar det om problem med portering av nummer mellan operatörerna.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter