Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

PTS vill se täckningskrav i 700 MHz-bandet

Mobilnät I april 2017 blir 700-MHz-bandet tillgängligt för mobila tjänster. För att det ska bli så mycket samhällsnytta som möjligt vill PTS få ställa krav på att vita fläckar på täckningskartorna fylls.

PTS vill se täckningskrav i 700 MHz-bandet

Det är motiverat att ställa täckningskrav i samband med tilldelningen av de nya frekvenserna i 700 MHz-bandet och kraven bör vara inriktade på att öka tillgången till mobilnäten i närheten av vägar och bebyggelse, det menar kommunikationsmydigheten PTS i en rapport som lämnats till regeringen.

– Även om Sverige generellt sett har mycket god tillgång till mobiltäckning så finns fortfarande brister. Ofta i form av mindre täckningsluckor i områden som i övrigt har mobiltäckning, och där konsumenter ibland befinner sig. Ett krav i 700 MHz-bandet bör rikta in sig på att täppa till så många av dessa luckor som möjligt, säger Göran Marby, PTS generaldirektör.

Myndigheten föreslår att man skulle kunna använda ett liknande upplägg som när tilldelningarna i 800 MHz-bandet gjordes, det vill säga att de operatörer som är beredda att lägga mest pengar på nätutbyggnaden är de som får tillstånden.

PTS öppnar inom ramen för ett eventuellt täckningskrav också för möjligheten till någon form av samhällsmaster där andra än tillståndshavaren får möjlighet att placera utrustning i masten.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter