PTS vill skippa riktnummer

Nummerplaner Riktnumren i Sverige ska försvinna, tycker PTS. Men förändringen kan få ta tid för att inte orsaka stora kostnader.
Redan inom några år ska man kunna flytta med sitt telefonnummer till ett annat riktnummerområde.

Frågan om riktnumrens vara eller icke vara har utretts och stötts och blötts under ett antal år. Under 2012 kom en utredning fram till att de skissade, stora förändringarna i upplägget för nummerplanerna skulle kosta runt 600 miljoner kronor att genomföra.

Det är också en av anledningarna till att PTS vill skynda långsamt med reformerna. Det är i alla fall budskapet när de föreslagna förändringarna nu skickas ut på remiss till marknadens aktörer.

En förstudie tog fram sex olika förslag till hur nummerplanen kan förändras för att möta kundernas behov av mer flexibilitet och mobilitet. De har kokats ner till två förslag.

På lång sikt, kanske längre bort än tio år, vill PTS att telefoninummerplanen med bland annat riktnumren i Sverige tas bort och att samma nummerserier används för mobiltelefoni och fast telefoni. På kort sikt, inom ett till tre år, ska konsumenter få använda sitt telefonnummer även i ett annat riktnummerområde.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.