Qr-koden här ovanför leder till den här artikeln. Men att den gör det har du bara mitt ord på, i själva verket kanske den leder till en sajt som infekterar din mobil med skadlig kod. Därefter skulle hackaren som planterat koden kanske kunna fjärrkontrollera eller vittja telefonen på känslig information. Det här är något som allt oftare blir verklighet, hävdar säkerhetsexperten David Maman på Green SQL i en artikel på sajten Säkerhet 24.
Märkliga webbadresser är många med rätta skeptiska till att besöka, men eftersom adressen med en qr-kod omvandlats till en bild som ska tolkas av telefonen är det omöjligt för användaren att se vart den leder.
Väg in i företagsnätet
Förutom att komma över information i den enskilda telefonen finns också risken att hackaren använder den som en brygga in i företagets nätverk om telefonen har rätt att ansluta dit. Det är också möjligt att exempelvis slå på kameror och mikrofoner för att på så sätt avlyssna konversationer via telefon eller i ett rum.
Mängden skadlig kod för mobila enheter, framför allt de med Android som operativsystem, ökade mycket kraftigt under förra året och bara under det andra kvartalet i år identifierades närmare 30 000 nya varianter av säkerhetsföretaget Kaspersky Lab. Men till skillnad mot vanliga datorer har de flesta smarta mobiler och surfplattor inget installerat skydd mot den elakartade koden vilket gör dem till ett lättare mål för hackare.