Qualcomm köper Flarion

Cdma-jätten Qualcomm köper Flarion Technologies för 600 miljoner dollar. Flarion ligger bakom tekniken flash ofdm som nyligen valdes för den finska glesbygdslicensen. Syftet med köpet kan vara att få till en enhetlig standard för teknik i 450-bandet.

Qualcomm utvecklar mobila system som bygger på cdma-teknik. Uppstickaren Flarion Technologies har utvecklat en egen trådlös teknik för mobilt bredband. Tekniken flash ofdm innebär att toner istället för koder används för att fördela trafiken i mobilcellerna. Flash ofdm har inte haft någon stor kommersiell framgång utan de flesta operatörer har valt att bygga sina nät med Qualcomms cdma-teknik. Från början hanterade Flarions flash ofdm bara högre frekvensområden, men efter ett samarbete Siemens har en 450-variant utvecklats.

Det var första gången som cdma450 fick konkurrens och vid utdelningen av den finska glesbygdslicensen gick just flash ofdm vinnande ur striden. Men nu är det oklart vad som händer här näst. Kanske är Qualcomms köp av Flarion ett sätt att skapa en enhetlig standard i 450-bandet.

Reuters rapporterar om oklarheter när det gäller affärens betydelse för utvecklande av den mobila standarden för wimax. Det beror på att det kan bli svårt att vidareutveckla wimax utan att göra intrång i Qualcomms patent. I pressmeddelandet skriver Qualcomm att syftet är att bredda företagets trådlösa produktportfölj och erbjuda operatörer den teknik som de efterfrågar eller rent utav en hybridvariant av de två nämnda.

Affären måste först godkännas av de amerikanska myndigheterna och väntas gå igenom senare i år.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.