Qualcomm lanserar simkort direkt integrerat i processorn

MWC På Mobile World Congress står nyheterna som vanligt som spön i backen. Nu annonserar Qualcomm att man tillsammans med franska Thales har tagit fram ett i-sim, det vill säga ett simkort som är direkt integrerat i enhetens processor.

Qualcomm lanserar simkort direkt integrerat i processorn

I och med Apples beslut i höstas att släppa Iphone 14 i USA och Kanada utan en traditionell simkortslucka har e-sim börjat bli en mainstream-produkt i Nordamerika. Än har tekniken inte slagit igenom på samma sätt i Sverige och Europa, men redan nu tar simkortstekniken ytterligare ett steg.

På MWC i Barcelona meddelade Qualcomm att företaget tillsammans med franska Thales tagit fram ett i-sim. Alltså ett simkort som är direkt integrerat i enhetens hårdvara. I-sim är en del av Sanpdragon 8 Gen 2, som är Qualcomms nya plattform för mobiltelefoner.

I-sim uppfyller enligt företagen samma säkerhetskrav som e-sim och traditionella simkort.

– Genom att ha ett manipuleringssäkert element direkt integrerat i värdprocessorn tror vi att många spännande och innovativa usecases kommer möjliggöras på flera olika marknader och inom många segment, säger Ziad Asghar, SVP för produkthantering på Qualcomm i en kommentar.

Två stora fördelar

Lösningen har enligt företagen framförallt två stora fördelar. Dels att det sparar utrymme i och med att behovet av en separat komponent försvinner. Men också att det kräver betydligt mindre ström än e-sim, vilket enligt företagen kommer leda till betydligt bättre batteritider för batteridrivna enheter.

I-sim kommer enligt företagen också ge produktdesigners helt nya möjligheter att skapa kompakta och kostnadseffektiva enheter.Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.