Quickchannel: Vi suddar ut gränsen mellan videomöte och streamingplattform

Webbinar Svenska streaming-tjänsten Quickchannel utvecklar portföljen. Nu släpper de en fullskalig webbinar-lösning.
– Vi vill skapa en enklare tjänst där man kan hantera hela processen från anmälningar till att sändningen ligger tillgänglig för tittande i efterhand, säger vd Viktor Underwood.

Quickchannel: Vi suddar ut gränsen mellan videomöte och streamingplattform

Quickchannel har funnits på marknaden sedan 2002 och har under pandemin lyckats skala upp sin live-streaming-verksamhet.

2020 tog man in externa investerare och har sedan gått från 13 till 30 anställda. Idag har man kontor i tre länder; förutom Sverige även i Finland och England. I Sverige tog Quickchannel ett viktigt steg framåt när man kom med i myndigheternas Esam-utredning som en av två streaming-tjänster som rekommenderades i rapporten. Det är från streaming-verksamheten som man har utvecklat den nya tjänsten.

– Vi har hållit på i drygt halvår för att det ska vara busenkelt och kräva väldigt lite egen teknik. Allt går att köra från webbläsare, oavsett om man är moderator, producent eller tittare, säger Viktor Underwood.

Tjänsten är en molnlösning, som kan hostas i publikt eller privat moln. Gränssnittet hanteras i webbläsaren – från start till mål. Talarna behöver bara en kamera och mikrofon och de som är med på distans får en länk direkt från plattformen så att de kan ansluta.

Den tekniska begräsningen gör att det går att ha med upp till 16 talare samtidigt.

–  Det passar perfekt för paneldebatter, även i storformat. Jag tycker att vår tjänst lite grann suddar ut gränsen mellan videomöte och streamingplattform, eftersom man kan använda det här både internt och externt.

Har några begränsningar i hur många man kan streama ut det till?

– Det beror på vad man har för licens hos oss, men eftersom vi är en streamingplattform så har vi mycket högre kapacitet än konkurrenterna och kan skala mycket mer än de andra webbinarie-lösningar som är helt webbaserade. I våra standard-abonnemang så är det 1000 samtidiga tittare.

Konkurrensen på marknaden är hård – framför allt för live-sända webbinarier. Viktor Underwood räknar upp svenska Qbrick, israeliska Kaltura och de amerikanska video-plattformarna som Youtube och Vimeo.

– Det som vi har är hela interaktiviteten i plattformen. Vi har bra hantering av GDPR och Schrems II utöver att man kan hantera hela arbetsflödet och att det är enkelt att producera.

Hur mycket behöver man betala för att använda tjänsten?

– Vi har paketerat det i olika nivåer. Den enklaste lösningen med begränsat antal talare och tittare går på 3900 i månaden, med mer funktioner som klippning i plattformen, ai för tal-till-text och 1000 tittare samtidigt kostar från cirka 7000 kronor i månaden.

Viktor fortsätter:

– Dessutom har vi Enterprise-lösningar för högre säkerhet och för de som vill hosta själva.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.