Räddar liv med stöd av mobil verktygslåda

Nolldistans Varje dag dör 500 barn i världen i trafikolyckor – många av dem i fattiga länder. Den siffran försöker organisationen KNPO sänka och till sin hjälp i arbetet använder de en hel verktygslåda med mobila kommunikationstjänster.

Räddar liv med stöd av mobil verktygslåda

Barn och trafik är generellt en farlig kombination, inte minst för att deras syn och hörsel inte är lika utvecklad som vuxnas. Under ett besök i Afrika fick Richard Ahlström, grundaren till KNPO, upp ögonen för barn i Afrika dessutom är extra utsatta. Gatubelysningen är i princip obefintlig i många länder och i mörkret blir barnen helt osynliga samtidigt som de är tvungna att dela vägarna med massor av bilar när de ska till och från skola.

Richard Ahlström drog då igång en satsning på att dela ut reflexer och ge trafikundervisning.

– Vi använder reflekterande pärlor som barnen själva får göra armband och pannband av och vi ger dem pärlor så att det räcker till hela familjen, annars blir barnen ofta utan, berättar Richard Ahlström som var en av talarna under Telekom idags konferens Nolldistans.

Arbetet bedrivs på resande fot över hela världen vilket innebär stora behov av kommunikationslösningar som fungerar nästan oavsett vart man befinner sig. Richard Ahlström använder sig av ett sort antal kompletterande lösningar och tjänster. Han har till exempel alltid två mobiltelfoner med sig, en med sitt vanliga abonnemang och en med ett lokalt kontantkort för att kunna surfa mobilt.

– Att köpa ett kontantkort är det första jag gör när jag kommer till ett land, säger Richard Ahlström.

Sponsras med flexibel mötestjäst

Men förutom mobiltelefonen har mötestjänsten One Bridge från Interoute blivit det viktigaste kommunikationsverktyget. Den ger tillgång till både röst- och videomöten och kan dessutom brygga samman olika användares befintliga lösningar.

– Att tjänsten har stöd för webrtc, det vill säga att man kan ha videomöten direkt i datorn, har blivit väldigt viktigt. Inte minst för att vi samarbetar med många olika typer av myndigheter och internationella organisationer och där får man ofta inte installerar program och tillägg hur som helst, säger Richard Ahlström.

Att KNPO har möjlighet att använda tjänsten, trots att de vill att varje insamlad krona ska gå direkt till fler reflexer beror på att Interoute ställt upp som sponsor till verksamheten.

– Det finns massor av olika gratislösningar som man kan använda men det är en stor skillnad. Vem ringer man när det blir problem. Försök att komma i kontakt med Facebook eller Skype. Nu har vi istället alltid någon som kan hjälpa oss, säger Richard Ahlström.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.