Radtonics: ”Tycker mig se ett skifte i våra kunddialoger”

5g I flera år har det pratats om möjligheterna med privata 5g-nät, men nu börjar marknaden ta fart på allvar. Åtminstone om man ska tro Radtonic:s vd Patric Lind. Vi har pratat med honom om utvecklingen, bolagets internationella expansion och framtiden.

Radtonics: ”Tycker mig se ett skifte i våra kunddialoger”

I många år har företag och organisationer pratat drömskt kring möjligheterna med Industry 4,0 och den fjärde industriella revolutionen, men utveckling och tekniksskiften tar tid. Nu börjar det dock att hända saker.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Jag tycker mig se ett skifte i våra kunddialoger. Tidigare har vi haft diskussioner med kunder som varit intresserade men avvaktande, nu ser vi hur det istället faktiskt börjar hända saker på riktigt, säger Patric Lind.

Vad är kundernas viktigaste drivkrafter upplever du?

– Säkerhet och robusthet samt möjligheten att täcka ytor där man idag inte har tillräckligt bra uppkoppling. Kunderna vill inte ha ett telekom-nät. De vill ha ett enterprise it-nät som är så pass enkelt att sköta att den interna it-avdelningen kan göra det.

– Det är inte de här jättecoola usecasen med remote operationer eller självkörande bilar som får kunderna att satsa på 5g. Det kommer bli väldigt relevant om ett par år, men vi fokuserar på att lösa dagens it-problem och det tror jag är en av våra främsta styrkor.

Ett undantag är möjligen Boliden, som Radtonics vann en affär med tidigare i år. Gruvjättens primära usecase för sitt 5g-nät är nämligen självkörande lastbilar i Garpenbergsgruvan i Hedemora.

– Det ställer naturligtvis mycket höga krav på nätet, och det är kul att vi har bevis på att vi lever upp till den robusthet som krävs för dessa krävande användarfall.

– Sen är det ju också så att ju fler affärer vi vinner, ju mer relevant spelare blir vi. Allt fler börjar få upp ögonen för oss som en snabbfotad utmanare som får saker att hända här och nu.

Mer eller mindre allt och alla pratar om artificiell intelligens just nu.

– Ska vi klara av den här utvecklingen och få in samt kunna bearbeta all data, behöver it-infrastrukturen också utvecklas och där har 5g en stor roll att spela.

Utöver gruvnäringen, skogs- och tillverkningsindustrin så nämns ofta hälso- och sjukvårdssektorn som en bransch där 5g kommer att ha en viktig roll att fylla framåt.

– Absolut, vi ser ett intresse där. Vi ser framförallt två drivkrafter från hälsosektorn. Antingen vill man ersätta dect-teknologin eller så vill man koppla upp sjukvårdsutrustning. Vårt enterprise it-nät är väldigt bra på det sistnämnda, men om telefonin är det centrala finns det andra alternativ.

Radtonics-vd:n ser inte de traditionella operatörerna som konkurrenter.

– Jag har varit i kontakt med kanske tio operatörer världen över, och vi stänger absolut inte dörren för det som en möjlig go to market-kanal för vår lösning i framtiden, men hittills har operatörerna inte varit särskilt intresserade.

Vad tror du att det beror på?

– Jag tror operatörerna har en modell som fungerar för dem och som har gjort det ganska länge. Fördelen vi har som utmanare är att vi av naturliga skäl inte har så mycket legacy. Vår lösning handlar mycket om att ta bort komplexitet. Den fungerar för väldigt många, men inte för alla och där fyller operatörerna och tillverkarna en stor roll, men det är inte en marknad vi utmanar.

Radtonics startade sin verksamhet i Brasilien, eftersom det var ett av de första länderna där privat spektrumtilldelning var möjlig.

– Nu har vi kontor i Sverige, Brasilien, Australien och kunder i fyra världsdelar , och vi har planer på att gå in på flera marknader och bli en större spelare även i en global kontext.

I Australien ingick Radtonics nyligen ett avtal med Prospecta Utilities som är inriktat på konnektivitetslösningar och förnybar energi. Bolaget har sitt huvudkontor i Australien, men är också verksamma på den asiatiska marknaden, i Europa och i USA.

– Samarbetet är ytterligare ett starkt bevis på vår konkurrenskraftiga lösning och hur vår branschledande privata 5g-nät möjliggör detta.

Delar av lösningen i Australien är något så ovanligt som en mmWave standalone-lösning.

– För oss är det egentligen inte så viktigt men det passade för det här use-caset. Flera andra har kört mmWave men då sker det oftast med midband-anchoring alltså att signaleringen går i midband men trafiken går i milimeterbandet.

Vad är styrkan med tekniken?

– Du får högre kapacitet och lägre latens, priset du betalar är att du får större störningskänslighet vilket försvårar bra yttäckning där du inte har line of sight.

Patric Lind ser att mmWave standalone kommer att bli en viktig teknik framåt.

– Det tillgängligör förstås nytt spektrum, men det öppnar också upp för mindre spelare. Det är i princip bara stora operatörer som kan hålla med med midband-anchoring eftersom det är få mindre spelare som har spektrum i båda banden.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.