Rakel blir säkrare

Med nya säkerhetsfunktioner från Sectra ska det nationella radiosystemet Rakel bli kommunikationens Fort Knox. Prislappen för att säkra textmeddelanden och positionsangivelser uppgår till 5 miljoner kronor.

Rakel blir säkrare

Ett särskilt krypto kallat Tetra har sedan Sveriges ordförandeskap i EU skyddat samtal från avlyssning i Rakel. Nu beställer Försvarets Materielverk även skydd för känsliga textmeddelanden och positionsangivelser. Redan idag krypteras den typen av information, men tekniken som används är inte godkänd för säkerhetsklassad kommunikation av svenska myndigheter.

– Myndighetspersoner som kommunicerar samhällskritisk information behöver ofta starkt skydd mot avlyssning. Med Sectras Tetra-krypto skyddas samtal effektivt från avlyssning och de nya säkerhetsfunktionerna utökar möjligheterna att använda Rakel säkert, säger Michael Bertilsson, VD på Sectra Communications.

I beställningen ingår också stöd för fler terminalmodeller. Syftet är att ge användarna frihet att välja den terminal som bäst passar deras specifika behov och samtidigt behålla möjligheten att kommunicera säkert med alla andra användare.

Vidareutvecklingen av Sectras Tetra-krypto sker under 2010 och tekniken ska enligt Michael Bertilsson införas succesivt i nätet med början senare i år.

Det är inte alla användare i Rakel-nätet som kommer att använda den förstärkta säkerheten som kräver ett speciellt smartcard i handterminalen, men vilka myndigheter eller verksamheter som berörs är hemligt.

Fakta

RAKEL

Rakel, Radiokommunikation för effektiv ledning, används av samhällskritiska funktioner som polis, räddningstjänst, tull och kustbevakning över hela landet. Systemet har idag 22 500 abonnenter, men siffran beräknas stiga till totalt 50 000 när Rakel är fullt utbyggt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.