Rakel byggs ut efter polisanmälan

Radiosystemet Rakel anses fungera så dåligt i Kronobergs län att polispatrullen gjort en tillbudsanmälan. Nu lovar Rakelverksamheten på MSB att bygga ut nätet.

Rakel byggs ut efter polisanmälan
MSB Bildbank

Det var när en polispatrull i Kronobergs län tvingades dela på sig under ett uppdrag som man upptäckte att polisradion plötsligt inte fungerade. Signalen var för dålig och poliserna kunde varken kommunicera med varandra eller ledningscentralen. Eftersom detta hade kunnat få förödande konsekvenser anmäldes Rakelsystemet med krav på fler eller förstärkta sändare i områdena Braås och Asa.

Enligt MSB har Braås täckning från två basstationer, men den besvärliga topografin gör att signalnivån är låg.

– Rakel täcker 95 procent av Sveriges yta och mer än 99,84 procent av befolkningen så som riksdag och regering har krävt. Att ha 100 procent täckning är svårt, konstaterar Ingela Rundström på MSB:s Rakelverksamhet.

För att radiosystemet även ska täcka in platser i radioskugga lovar man dock att komplettera det befintliga nätet med fler nya sajter. I just anmälda Kronobergs län har man precis avslutat en komplettering av basstationer i Skruv, Hovmantorp, Moheda, Bolmsjö, Vivljunga, Hallaryd och Stenbrohult och Växjö.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.