Rakel för dyrt för kommuner och landsting

Kommuner och landsting tycker att det nya kommunikationssystemet Rakel för blåljusmyndigheterna är för dyrt. I en skrivelse till regeringen vill de att staten ger bättre ekonomiska förutsättningar så att alla kommuner verkligen väljer att frivilligt ansluta sig.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tycker att det är för dyrt att ansluta sig till statens nya radiokommunikationssystem Rakel, som ska underlätta kommunikationen mellan skydds- och säkerhetsmyndigheterna, det vill säga polisen, kustbevakningen, tullverket, kommunala räddningstjänster, akutsjukvården och försvarsmakten. Anslutningen är visserligen frivillig, men kostnaderna är två till tre gånger högre jämfört med om man har kvar nuvarande system. Därför har SKL nu lämnat in en skrivelse till regeringen kring finansieringen av Rakel.

– För samhällets krishanteringsförmåga är Rakel en mycket viktigt och angelägen funktion men anslutningskostnaden måste vara rimlig, säger Ilmar Reepalu, ordförande i Svenska Kommunförbundet i ett pressmeddelande. Därför måste staten ge bättre ekonomiska förutsättningar för att få med alla kommuner och landsting och därmed effektivisera hela samhällets trygghetssystem jämfört med dagens situation.

– Med fler aktörer anslutna ökar förmågan att hantera en kris. Därför är det viktigt att utbyggnaden av Rakel fortsätter och blir ett nationellt system för medborgarnas trygghet i hela landet, säger Lars Isaksson, ordförande för Landstingsförbundet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.