Rakel slogs ut av snöstorm

Rakel Förra veckans snöoväder drabbade södra Sverige hårt. Så pass att kommunikationssystemet Rakel slog ut.

Rakel slogs ut av snöstorm

Räddningstjänsterna kommunicerar med varandra via Rakel och är beroende att tjänsten fungerar för att de ska kunna göra ett så effektivt jobb som möjligt under utryckning. När snöovädret under onsdagen förra veckan stundtals slog ut Rakel i Blekinge, Kalmar, Skåne och Kronobergs län hade det kunnat leda till allvarliga konsekvenser. Som tur var skedde inga allvarliga incidenter på grund av problemen. Men Mats Hammarstam, enhetschef på Rakel- och ledningssystem på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ser allvarligt på situationen.

– Det ska inte hända. Rakel har en driftsäkerhet på 99,97 procent, men det är klart att inget tekniskt system kan var helt perfekt, säger han till tidningen Sydöstran.

Efter avbrotten hade upptäckts inleddes en felsökning. En väderkänslig hårdvara visade sig vara den utlösande faktorn. En ersättningshårdvara är beställd och ska installeras inom kort.

– Vi har känt till att den var väderkänslig innan genom att titta på designen, men vi har aldrig haft en störning på den tidigare, säger Mats Hammarstam.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.