Rakelstörningar i Stockholm

Blåljus Rakelsystemet, som används för kommunikation av samhällsviktiga myndigheter, har drabbats av störningar i Stockholm. Polisen utreder nu om ett sabotage ligger bakom.

Problemen började under fredageftermiddagen, och ska enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB, som ansvarar för nätet) beröra ett litet område i Stockholm. 

Fortfarande under lördagsförmiddagen kvarstår problemen enligt bland annat Expressen. 

”För närvarande är det begränsad funktionalitet i Rakelkommunikationen inom ett mindre område i Stockholm. Berörda aktörer är informerade och har beredskap för att använda alternativa kommunikationsvägar. Vi arbetar med felsökning och kan för närvarande inte kommentera orsaker till den begränsade funktionaliteten”, skriver MSB på sin sajt.

Under lördag eftermiddag var problemen åtgärdade. Felet var hårdvarurelaterat menar MSB själva.

– Vi vet nu att problemen orsakades av ett tekniskt fel i hårdvaran, felet är åtgärdat och allt fungerar som det ska. Det rör sig inte om något sabotage, säger Mats Hammarstam, ansvarig för drift och förvaltning för Rakelsystemet vid MSB.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.