Rami Avidan: Jag letar ett nytt vd-uppdrag

Karriär Efter två år på Deutsche Telekom går IoT-vd:n Rami Avidan vidare i karriären. Telekom idag har pratat med honom om resan, hanteringen av corona och framtiden.

Rami Avidan: Jag letar ett nytt vd-uppdrag
Foto: deutsche Telekom

Han är hårt förknippad med internet of things efter först nästan sex år som vd för Tele2 IoT och nu två år som ansvarig för Deutesche Telekoms IoT-satsning. Men när han lämnade Tele2 var det osäkert vad han skulle hitta på.

– Jag hade två spår som jag funderade på. Det ena var att sitta i styrelser och köra investeringar och det andra var att fortsätta köra operativt och att hitta ett uppdrag där jag fick jobba med strategin och att leda. Jag kände till slut att jag ville fortsätta med det operativa och att jag då hade som krav att jag ville vara kvar i Europa och att det skulle vara inom telekom, säger Rami Avidan.

Han ville ha ett uppdrag där det fanns mycket muskler att göra saker, men att man inte hade fått den acceleration som man ville ha än. Han identifierade ett sådant uppdrag: styra upp Deutsche Telekoms IoT-satsning.

– De hade investerat mycket under lång tid och hade en stor personal spritt över bolaget som jobbade med IoT. Det var en spretig struktur och man hade också ett för brett spektrum av saker som man erbjöd sina kunder.

Efter att ”ha fokuserat stenhårt” övertygade han Deutsche Telekoms systemintregatörs vd Adel Al-Saleh om att han var rätt person för uppdraget. Al-Saleh sitter också i Deutsche Telekoms ledningsgrupp och gav Rami Avidan mycket mandat och ett tufft uppdrag: Minska personalstyrkan och öka omsättningen.

Nu två år senare meddelar Deutsche Telekom att Rami Avidan lämnar bolaget och att Dennis Nikles tar över IoT-divisionen.

Varför lämnar du Deutsche Telekom?

– Vi har hunnit med otroligt mycket under de två år som jag har pendlat till Tyskland och haft familjen kvar i Stockholm. Nu har vi gått från entaliga procentsiffrors tillväxt till 22 procent year to year för 2020. Vi har dessutom dragit ned kostnaderna och har gått från ungefär 1000 personer som jobbade med IoT spritt i bolaget till 650 till 700 i en egen IoT-division. Det är ungefär samma resa med carve out av IoT-affären som jag gjorde hos Tele2. Vi har förändrat våra produkter och tjänster och tagit en helt ny marknadsposition, säger han och fortsätter:

– I samband med allt detta skulle man flytta IoT-divisionen från T-Systems-delen till Tysklandsdelen och då kom vi överens om att det var en bra tidpunkt att ta in en tysk chef som skulle ansvara för det framåt. Jag drev på det här och är supernöjd med min tid på Deutsche.

Vad är du mest nöjd med de här två åren?

– Jag har en ledarskapsfilosofi som bygger på att alla ska veta vad de ska göra och varför. Alla ska ha de verktyg de behöver för att göra ett bra jobb och det måste vara en miljö med mycket trygghet där man känner att det är okej med att ta felbeslut, man vågar prova själv och att man känner att man gör resan tillsammans ledning och anställda. Därför är jag väldigt stolt över att vi under de här två åren ökade vår medarbetarnöjdhet med 150 procent från väldigt låga nivåer. Jag gjorde det inte ensam utan det är ett team som har gjort det tillsammans, jag bara blåste på elden.

– Dessutom är jag väldigt nöjd med att vi kunde göra så mycket på så kort tid i en så stor struktur som Deutsche Telekom är; 250 000 anställda och många miljarder i omsättning. Jag fick mycket mandat och Adel Al-Saleh är en av de bästa chefer som jag har jobbat med. Han är outstanding.

Då har ändå det varit Corona-pandemi under ett av dessa två år!

– Mina upplevelser av hur Deutsche har hanterat det är odelat positiv. Från det att man stängde ner tog det inte många dagar innan alla anställda hade tillgång till inte bara videomötes-system utan verkligen alla verktyg man behöver för ett digitalt samarbete som whiteboards och datahantering.

Den sista mars blev sista dagen den här gången för Rami Avidan på Deutsche Telekom. Och lyssnar på när han berättar om framtiden så låter det liknande som förra gången han letade ett spännande uppdrag.

– Så fort det blev officiellt att jag skulle sluta var det många som började rycka i mig. Jag är nu rådgivare till några IoT-bolag som lite private equity och gör det här som konsult i några månader framåt. Efter sommaren kommer jag att leta efter nästa vd- eller koncernledningsnivå-uppdrag.

Vad letar du efter?

– Jag vill använda min energi till ett bolag som vill ta ett riktigt digitalt fokus eller göra en transformation. Jag har mycket kunskaper om telekom och har ett stort kontaktnät där, men är också öppen för att jobba med de flesta industri- eller tjänstebolag. Det viktiga är att det ska kännas rätt och att det får ta den tid det tar.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.