Coronapandemin har på kort tid givit globaliseringen ett riktigt pungslag. Inte nog med att nationsgränser blivit allt mer påtagliga, så har även sårbarheten som internationella företag erfar blivit ett större problem.
Det här framgår med tydlighet i en rapport framtagen av Radar och Advania kallad ”IT Supply Chain Resillience – keeping the lights on in the age of the pandemic”. Där framkommer det att covid-19 har gjort att många ser över sina leverantörsskedkor och att det i sin tur har lett till ett ökande behov av ”Plan b”… samt att många svenska företag flyttar hem verksamhet.
– En global leveransstruktur visade sig vara sårbar för många svenska verksamheter under covid-19. Att fler väljer att flytta hem sin drift och support är en tre både vi och Radar sett länge, säger Fredrik Örnhall på Advania Sverige.
”Många vill rusta sig för kommande kriser”
Rapporten baseras på research och kundinsikter från den nordiska marknaden och en tydlig trend är att svenska it-chefer omprövar globala värdekedjor och istället vill ha regionala leverantörer.
En av de slutsatser som dras är att de leverantörer som överlever pandemin kommer att gynnas. Samtidigt spår Radar att många aktörer i leverantörsledet kommer ändra strategi. Och då hur de framställer sig samt hur de måste hitta nya innovativa tjänster.
– Agil it kräver en närhet som blir svårmanövrerad när logistiken blir en stoppkloss för ett optimalt arbetsflöde. Det är inte bara bökigt att ha sin it-leverans utspridd över världen, det visade sig dessutom innebära sårbarheter för både säkerhet och leveranskraft. Många vill rusta sig för kommande kriser och ser regional leverantörer som en väg dit, säger Fredrik Örnhall.