Rapport: Corona försenar 5g-utbyggnad

5g Corona-viruset ökar behovet av telekom-tjänster. Men för 5g-utbyggnaden har den en bromsande effekt.

Rapport: Corona försenar 5g-utbyggnad

Vi skrev häromdagen om ökad användning av online-möten. Men för 5g finns det flera bekymmer, bland annat rapporteras det i media om att flera basstationer förstörs på grund av misstankar om att stationernas strålning skulle bidra till sämre immunförsvar. Dessutom har standardiseringsorganet 3GPP skjutit upp delar av 5g-standardens fastställande.

Nu har globala ABI Research gjort en undersökning där de förutspår att investeringarna under 2020 kommer att minska med 25 procent globalt. Vilket motsvarar mellan 2 och 3 miljarder dollar.

– 5g-marknaden växte snabbare än förväntat, med 2020 förväntades vara utgångspunkten för 5G Standalone-utbyggnaden hos operatörerna. De förväntningarna kan ta lite längre tid att realisera nu. Det beror delvis på det faktum att Covid-19 nästan säkert kommer att försena ytterligare försök och tester för att verifiera bearbetningsprestanda och stabilitet för 5g-nät, säger seniora analytikern Don Alusha på ABI Research.

EE-times har också intervjuat bolagets forskningsdirektör för 5g, Dimitri Mavrakis, som förklarar att förseningen inte beror på leveransproblem av utrustning.

– Det största bekymret som vi ser är tillgången till ingenjörer och tekniker på siterna, som kommer att behöva följa strikta riktlinjer för hur man kan arbeta i närheten av andra. Dessutom kan tillgången till vissa platser för utbyggnad vara stoppad, säger han till tidningen.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter