Rapport: I virustider frodas cyberkriminella

Säkerhet Antalet nätfiske- och ransomware-attacker ökar och enligt en ny rapport har pandemin lett till att vi har det värsta säkerhetsåret hittills. 

Rapport: I virustider frodas cyberkriminella

När covid-19 slog till och fick världen att stänga – då flyttade cyberbrottslingarna fram positionerna. Det framgår i Verizon Business Data Breach Investigations Report. Där har 5 258 intrång från 83 organisationer runt om i världen analyserats.

Just på grund av att distansarbetandet ökat – så har även antalet attacker med nätfiske och ransomware gjort detsamma. Detta med elva- respektive sex procent.
– Covid-19 pandemin har haft en enorm påverkan på många av de säkerhetsutmaningar organisationer nu står inför, säger Tami Erwin, vd för Verizon Business.

”Misrepresentation” allt vanligare

Ett väldigt tydligt mönster som kom med pandemin var att antalet fall där någon utger sig för att vara någon annan ökade, så kallad ”misrepresentation”, 15 gånger. Därtill så visade data att 61 procent av intrången innefattade användaruppgifter. De organisationer som råkat ut för denna typ av attacker hade upp till 3,3 miljarder inloggningsförsök under året.

Något rapporten även belyser är att det finns utmaningar för företagen som flyttar sina affärsfunktioner till molnet.
– Allt eftersom antalet företag som flyttar affärskritiska funktioner till molnet ökar, blir det potentiella hotet mot deras verksamhet mer uttalat då illasinnade aktörer tittar på hur de kan utnyttja den mänskliga faktorn och dra nytta av ett allt större beroende av digitala infrastrukturer, säger Tami Erwin.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.