Rapport: Industrins betalningsvilja för 5g är stor

5G Ett enormt sug – och betalningsvilja som överraskar. I en ny studie framgår det att svensk industri törstar efter 5g och är redo att betala för det – trots att strukturen inte är på plats.

Rapport: Industrins betalningsvilja för 5g är stor

Det är i en global undersökning som Capgemini Research Institute tagit pulsen på industriföretagen och deras inställning till digitalisering. I rapporten ”5g in Industrial Operations: How Telcos and Industrial companies stand to benefit” framgår det tydligt att företagen ser säkerhet och kostnadsbesparingar som 5g:s stora uppsidor. Och många industrier ser tekniken som en konkurrensfördel.
– Sverige ligger i framkant digitalt sätt, mycket tack vare ett säkert 4G-nätverk och en stabil fiberutbyggnad som vi kunnat lita på. Men de företag som vill följa utvecklingen måste påbörja sin resa mot 5G redan nu. 5G är en absolut nödvändighet för långsiktig global konkurrenskraft i framtiden, säger Tobias Larsson, 5G-ansvarig i Sverige och Finland på Capgemini.

Inom digitalisering är ingår även molntjänster och ai som topptekniker företagen har höga förväntningar på de kommande fem åren.
För svensk industri är det enskilt största skälet för att investera i 5g är garanterade servicenivåer samt bättre säkerhet och 40 procent säger sig vilja ansluta still lokala 5g-uppkopplingar

Men några som enligt rapporten inte insett kraften i 5g är de svenska telekombolaget. För trots att 5g befinner sig i utvecklingsfasen så är svenska företag villiga att betala ett högt pris. Högre än de telekombolaget förutspått.
– 5G är en kombination av telekom och IT, och att sätta pris på enbart en del av värdekedjan är svårt. Betalningsviljan från industrin beror till stor del på att implementeringen av 5G kommer vara direkt verksamhetskritisk för fortsatt affärsutveckling. Jag tror att det krävs ett ekosystem runt operatören för att kunna leverera värde till kunderna, säger Tobias Larsson.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.