Rapport: Operatörer riskerar bli rundande i 5g-racet

5g Har operatörer verkligen rätt strategi för 5g? Den frågan ställer sig analytiker då en ny rapport visar att många större företag väljer att strunta i mobiloperatörer helt och hållet i sina 5g-satsningar.

Rapport: Operatörer riskerar bli rundande i 5g-racet
Audi

Telekombranchen har länge pratat om 5g och industrin är på bollen. Men operatörer världen över har inte riktigt hängt med. Och i en rapport genomförd av Omdia framgår det att det krävs nya 5g-strategier för att inte operatörerna ska gå miste om den miljardindustri som tekniken är. Det skriver Mobile Europe.

I rapporten framgår det att operatörer framförallt ser industri och företag som den stora inkomstkällan för 5g och hela 72 procent av de tillfrågade svarar att de ser B2B, B2B2x samt smarta städer som tänka kassakor.
Men Omdia har i sin rapport ringat in att av de 5g-kontrakt som skrivs hittills så var operatörerna sekundärleverantör i hela 40 procent av fallen. Endast i 21 procent av de analyserade affärerna var det operatören som ledde arbetet.
– Sättet som operatörer vill sälja 5g på står i kontrast till hur företag vill köpa. Vad som är väldigt oroande är att se att i en del av de här tidiga affärerna, såsom inom bilindustrin, är operatörerna helt rundade. Till och med konnektiviteten levereras av andra, säger Angus Ward, vd för Bearingpoint/Beyond som beställt rapporten.

Så hur ska då operatörens agera? Enligt analysen handlar det om att ställa om strategin från att vara teknikfokuserad – till att vara kundorienterad.
– Operatörer kan bara realisera värdet från 5g om de kan identifiera, samutveckla, implementera och driva en position med applikations- och industrispecifika specialister. De som kan få till en sånt här komplext nät av relationer kommer att vara de som vinner marknadsandelar – istället för att bli hänvisade till att endast vara en konnektivitetsleverantör bland andra, säger Evan Kirchheimer på Omdia.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.