Ericssons prognos: Så ser mobiltrafiken ut 2027

Mobilnät Miljarder nya användare samt nära 300 gånger mer trafik. Det senaste årtiondet har utvecklingen kring mobil uppkoppling ökat enormt – och ökningen kommer bara fortsätta. Det framgår i Ericsson Mobility Report.

Ericssons prognos: Så ser mobiltrafiken ut 2027

För tio år sedan publicerade Ericsson en rapport om hur mobiltekniken utvecklades inom telekom.  Och när man nu återigen släpper en rapport så framgår det att skillnaden mellan nu och då är oerhört stor.

Hur stor? Jo, bara under tredje kvartalet i år så var mobiltrafiken större än all trafik som genererades fram till slutet av 2016.
– Mobilkommunikation har haft en otrolig inverkan på samhällen och företag de senaste tio åren, kommenterar Fredrik Jejdling, ansvarig för nätverk på Ericsson, rapporten.

En annan intressant siffra är att se att från tredje kvartalet 2020 till samma tid i år så växte trafiken med 42 procent. Att vi befinner oss i en pandemi innebär förvisso att mobiliteten är ett måste för att samhällen ska fungera. Men även om 42 procent låter som mycket – beskriver Ericsson det som en mer ”normal” tillväxtnivå än hur det varit under tidigare under covid.

5g sprids snabbt

Men hur kommer det se ut framöver? I Mobility Report så höjer Ericsson blicken och gör en prognos fram till 2027. Och vad ser de i spåkulan – jo 5g.

Enligt företaget kommer 5g bli den radioteknik som får snabbast spridning och därför har man uppdaterat sin uppskattning för hur många abonnemang de ser. Numera tror man att det redan i år kommer att vara 660 miljoner – en uppdatering från 580. 2027 ligger förväntan på att antalet 5g-abonnemang 4,4 miljarder, vilket motsvarar ungefär hälften av alla världens abonnemang. Och samma år förutspår man med att den månatliga datatrafiken kommer ligga på 370 exabyte – en rejäl ökning från dagens 78 EB.
– När vi ser fram emot 2027 så ser vi hur mobila nätverk kommer att vara en mer integrerad del i hur vi interagerar, lever och arbetar, säger Fredrik Jejdling.

En annan sak rapporten tar upp är att broadband-IoT nu gått om 2g/3g som det segment som kopplar upp stört andel IoT. Dock kommer även detta ersättas inom kort av så kallade Massiv IoT-tekniker som NB-IoT och Cat-M.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.