Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Rapport: ”Skugg-it” användningen ökar när vi jobbar hemmifrån

Säkerhet En sammanflätning av arbetslivet och det privata. I hemkarantänens tidevarv har många svårt att hålla isär jobbet och sitt övriga liv. Och i en ny rapport framgår det att riskerna ökar.

Rapport: ”Skugg-it” användningen ökar när vi jobbar hemmifrån

Det är i rapporten ”How COVID-10 changed the way people work” som Kaspersky sammanställt svaren från hur coronapandemin påverkar vårt arbete. Och det som många trodde var en risk, att arbete och privatliv flyter samman – hade rätt. Faktum är att gränser har helt suddats ut för vissa.

Kasperskys råd för att skydda anställda och företagets data

• Planera grundläggande utbildningar för att öka säkerhetsmedvetenhet hos dina anställda. Detta kan göras online och täcka väsentliga rutiner, såsom konto- och lösenordshantering, e-postsäkerhet och slutanvändarsäkerhet. Kaspersky och Area9 Lyceum har förberett en gratis modul för att hjälpa anställda att arbeta säkert hemifrån
• Se till att enheter, programvara, applikationer och tjänster är uppdaterade med de senaste versionerna
• Installera beprövad säkerhetsprogramvara på alla användarenheter, inklusive mobila enheter, och slå på brandväggar. Alla lösningar som används bör inkludera skydd mot webbhot och nätfiske via e-post

Av sammanställningen framgår det att i Sverige säger mer än en fjärdedel, 27 procent, att de lägger mer tid på jobbet nu än vad de gjorde tidigare. Som kontrast säger även 33 procent av de svenska respondenterna att de lägger mer tid på personliga aktiviteter än tidigare. Men även om det kan tyckas stå i dikotomi till varandra – är en möjlig förklaring att pendlingstid nu omvandlats till kvalitetstid för arbetet/fritid.

Risken för ”skugg-it” ökar

Men i rapporten framgår det även att det många gånger även blir svårt att skilja på jobbrelaterad och privat it-användning. Och det är inte ovanligt att anställda tar för vana att använda privata digital tjänster i arbetet. Något som i sin tur ökar risken för dels så kallad ”skugg-it” och dels för att säkerhetstänket försvinner.
Som bevis på detta svarade 27 procent att de använder privatbilen för arbetsrelaterade frågor, varav 24 säger att detta ökat under tiden de nu jobbat hemma. 18 procent säger även att de använder personliga meddelandetjänster som inte genomgått godkännande av företagets it-avdelning.

Ytterligare en sak som ökat är nyhetskonsumtionen, vilket i sig inte är konstigt. Dock kan det vara ett problem i form av att allt fler använder sina arbetsdatorer för detta – vilket enligt Kaspersky ökar riskerna för att denna kan infekteras.
– Det är viktigt att företag och verksamheter hittar en balans mellan användarvänlighet, affärsbehov och säkerhet. För att uppnå detta bör företag bara ge tillgång till tjänster med minimalt med nödvändiga privilegier, implementera en VPN-lösning och att bara använda säkra och godkända företagssystem. Dessa typer av programvara kan ha vissa begränsningar som minskar användbarheten något, men erbjuder större garantier för att upprätthålla en god säkerhet, säger Andrey Evdokimov, säkerhetschef på Kaspersky.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter