Rapport lyfter fram wifi som mer miljövänligt än 5g

nätverk Wifi är en mer energieffektiv och därmed miljövänligare trådlös teknik än 5g. Det anser Wi-Fi Alliance som nu försöker påverka kommande beslut om hur frekvensutrymmet ska fördelas.

Rapport lyfter fram wifi som mer miljövänligt än 5g

Intresseorganisationen Wi-Fi Alliance slåss för att wifi-utrustning ska få tillgång till större frekvensutrymme och nu har man hittat ett bra argument: Wifi är en mer energieffektiv och därmed mer hållbar teknik än 5g för trådlös kommunikation.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Fierce Wireless rapporterar om att endast 480 MHz hittills har gjorts tillgängligt för wifi-utrustning i det lägre sexgigahertzbandet i EU:s medlemsländer och nu vill Wi-Fi Alliance se till att beslutsfattarna får information om hur olika trådlösa tekniker påverkar miljön inför den kommande WRC-konferensen (World radiocommunication conference) som inleds i Dubai den 20 november. Där kommer man bland annat att diskutera hur det övre sexgigahertzbandet ska användas i framtiden.

Mer energieffektiv kommunikation

Wi-Fi Alliance anser att bandet ska öppnas för wifi-utrustning, eftersom det skulle leda till en mer energieffektiv och miljövänlig trådlös kommunikation. Man hänvisar till en 56-sidig rapport från WIK-Consult som visar att otillräcklig tillgång till spektrum för wifi-utrustning skulle leda till att energiåtgången ökar med 16 procent. Enbart i Europa skulle det innebär ökade koldioxidutsläpp på 3,2 megaton varje år.

Som Telekom idags krönikör Oscar Bexell tidigare har berättat om är 6 Ghz-bandet hett eftertraktat, eftersom det kan betraktas som det sista lediga spektrumet som kan ge både hög kapacitet och en hyfsad räckvidd.

Wi-Fi Alliance ser helst att fler länder följer USA:s exempel när det gäller hanteringen av 6 GHz-bandet. För tre år sedan tog myndigheten FCC beslut om att 1200 megahertz skulle göras tillgängligt för olicensierad användning för enheter med begränsad signalstyrka.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.