Rapporten om Teams-alternativ försenas

Teams I maj offentliggjorde Skatteverket och Kronofogdemyndigheten att Teams inte var ”juridiskt lämpligt” och började leta alternativ. I oktober skulle resultatet redovisas – nu har arbetet försenats.

Rapporten om Teams-alternativ försenas

För myndigheter och företag som hanterar personuppgifter så har det varit svårt att hitta bra samarbetsverktyg. Det som varit det naturliga steget, att gå in i Teams, har kommit med komplikationer.

När Skatteverket och Kronofogdemyndigheten i våras satte ner foten och sa att Teams inte är juridiskt gångbart – gav det stora svallvågor på marknaden. Detta efter att det i olika sammanhang påståtts att det fanns osäkerhet kring det juridiska.
– Det har aldrig varit ”rättsligt osäkert”, det tycker jag bara är ett hitte-på. De som säger det är oftast leverantörer som gynnas av att påstå detta, sade Daniel Melin, it-strateg på Skatteverket, i en intervju då.

Arbetsgrupp med spetskompetens

Efter att man beslutat att inte gå in i Teams så inleddes arbetet med att hitta alternativ och en arbetsgrupp tillsattes. Utöver Skatteverket och Kronofogden har Försäkringskassan, Bolagsverket, Trafikverket, Länsstyrelsen, MSB och Arbetsförmedlingen varit med.
– Vi har åtta personer från åtta myndigheter där gruppen består av de absolut smartaste hjärnorna. Vi har kompetens inom juridik, arkitektur, teknik, strategi, informationssäkerhet – för att kunna gå ut och titta på vad marknaden har att erbjuda, så att vi kan landa i att de här tjänsterna är lagliga och att de lever upp till våra funktionella krav, sade Peter Nordström som leder arbetet efter sommaren.

Det finns enormt intresse för rapporten, inte minst agerar 85 offentliga verksamheter bollplank för arbetsgruppen. Detta för att även de måste få fram en samarbetslösning som är juridiskt hållbar.

Från början var planen att kunna slutredovisa sitt arbete till slutet av oktober… men den tidsplanen har flyttats framåt. När Telekom idag kontaktar Peter Nordström berättar han att nu kommer man presentera arbetsgruppens arbete senare under november. Fram till dess vill man inte avslöja något om vad man kommit fram till.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.