Redpill Linpro startar nytt efter Esam-rapporten

Samarbete Open source-leverantörerna Redpill Linpro räknar med stor efterfrågan från svensk offentlig sektor. Därför startar man ett nytt affärsområde för samarbetsverktyg lett av Nextcloud-experten Johan Bernhardsson.

Redpill Linpro startar nytt efter Esam-rapporten

Esam-rapporten om Offentlig sektors alternativ till Microsoft Teams har lett till många samtal, berättar Henrik Gavelli som är vd för Redpill Linpro. I rapporten pekar myndigheterna ut alternativ för samarbete kring chatt, videomöte, streaming med mera som, enligt deras mening, uppfyller kraven på att vara lagliga att använda inom EU. En annan viktig aspekt är man genom mångfald kan minska inlåsningseffekter och tvinga fram öppna standards.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Henrik Gavelli är mycket stolt över att Redpill Linpro räknas upp som en av leverantörerna som kan paketera ihop en lösning av flera olika tjänster.

– Det kan nog vara ett skäl till att så många hör av sig till oss, säger han.

För att möta intresset och den förmodade stora efterfrågan startar Redpill Linpro upp ett nytt affärsområde i Linköping. Affärsområdet Digitala samarbetsverktyg kommer att ledas av Johan Bernhardsson, som också synts mycket i rapporteringen kring Esam. Hans tidigare bolag Kafit är nämligen ansvarigt för Nextcloud, en av två utpekade helhetslösningar i rapporten.

Kan skala mycket snabbare

– Vi ska bygga ett bolag i bolaget som är mer än bara leverans av mjukvara. Vi kommer ha all den kompetens man behöver kring lösningarna för att kunna hjälpa myndigheterna att digitalisera sin verksamhet mycket snabbt. När vi nu plockar in Johan så kommer vi att kunna skala mycket snabbare tillsammans än vad vi skulle ha kunnat göra var och en för sig på varsitt håll, säger Henrik Gavelli.

– Jag har ju pratat mycket med Redpill Linpro tidigare och kände att när förfrågningarna ökar så här så är det bra tajming att göra något tillsammans. När Redpill Linpro kom med det här förslaget så kändes det rätt; de pratar open source, jag pratar open source och med gemensam kompetens och produkter tillsammans med lite mer ekonomiska muskler från Redpill Linpro så blir det här mycket större än vad jag på Kafit hade kunnat erbjuda, säger Johan Bernhardsson.

I det nya affärsområdet har Redpill Linpro idag möjlighet att paketera sju av de tjänster som Esam-rapporten tar upp. Både Henrik Gavelli och Johan Bernhardsson är tydliga med att de vill utgå från kundens behov och att de olika tjänsterna passar olika bra beroende på vad kunden vill lösa.

– Har man behov av en chatt så ska vi inte sälja på dem en helhetslösning som Nextcloud. Då är det kanske Mattermost eller Rocketchatt som funkar bäst och är det video de behöver så är det Jitsi och så vidare. Det är kunderna som har bäst koll på vad de behöver och sen har vi bra lösningar för det behovet, säger Johan Bernhardsson.

Hur stort tror ni att intresset är?

– Totalt jobbar mer än 1,5 miljoner i offentlig sektor idag och lägg därtill bolag som samarbetar med dem, det är en stor marknad. Vårt mål är att inom en tvåårsperiod ta 5-10 procent av den marknaden. Vi tror att vi klarar av den storleken med en styrka på 20 till 25 personer för förvaltning, utveckling och så vidare, säger Henrik Gavelli.

Idag är man färre än en handfull anställda i affärsområdet, så det krävs en rejäl ansträngning för att anställa samtidigt som nya kunder ska bearbetas.

Johan Bernhardsson tar avslutningsvis upp något som är viktigt för honom.

– Jag har den senaste tiden fått samtal från 3-4 privata bolag som har läst rapporten och sett att det finns alternativ som länge har sopats under mattan. De är intresserade av att göra en riktig proof of concept för att se om de kan lösa en del av dagens problem så att de kan utvärdera flera möjligheter än enbart de från till exempel Microsoft. Jag tror att privat sektor också hoppar på nu.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.