Regeringen roamar rejält

Regeringskansliet har höga kostnader för roaming under medarbetarnas tjänsteresor, sex miljoner kronor för 2011.

Regeringen roamar rejält

Det rings mycket på regeringskansliet. Eller i alla fall utanför dess väggar. Regeringens kostnad för mobiltelefon-roaming landar i år på över sex miljoner kronor. Det visar färska siffror publicerade av IDG.

– Vi har fri data här hemma och det är ingen hemlighet att ett beteende man odlar hemma, tar man med sig när man åker utomlands. Jag brukar säga ”en gång smartphone-användare, alltid smartphone-användare”, säger Lennart Stafström, telefonichef på Regeringskansliet, till Ti.

Effektivare med smartphone

Det är med dagens moderna smartphones som data-användningen för medarbetarna verkligen tagit fart. Eftersom Regeringskansliet också har stab med många resdagar, blir kostnaderna automatiska ganska höga. Men Stafström pekar också på de positiva sidorna av mobilanvändningen utomlands.

– Jag menar att våra medarbetare blivit mycket mer effektiva och kan utnyttja tid som förut var dötid till att göra vettiga saker, ge återkoppling på möten och sådana saker.

Upphandling pågår

Just nu pågår en upphandling av telefonin på Regeringskansliet. Där ingår givetvis den mobila biten men Lennart Stafström menar att det inte alltid är så lätt att förhandla om roaming.

– Rent krasst är det ju så att viljan till att förhandla roamingkostnader inte är så stor hos vår nuvarande leverantör. Men frågan är definitivt något vi tar hänsyn till i den nya upphandlingen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.