Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Regeringen skjuter till miljarder till utbyggnaden av bredband

bredband Under nästa år vill regeringen lägga 1,4 miljarder kronor på utbyggnaden av bredband i hela landet. Ytterligare miljarder skjuts till fram till 2025 enligt förslaget.

Regeringen skjuter till miljarder till utbyggnaden av bredband

Regeringen föreslår att det satsas 1,4 miljarder kronor till utbyggnaden av bredband i hela landet nästa år. Ytterligare 500 miljoner kronor skjuts till 2021 och därefter 100 miljoner årligen under 2023–2025. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Satsningen välkomnas av branschorganisationen IT&Telekomföretagen som jobbat länge med frågan.

– Det här är mycket glädjande nyheter! Bredbandsinfrastrukturen är helt avgörande för att Sverige ska klara alla de framtidsutmaningar vi står inför. Ett väl utbyggt bredbandsnät är nödvändigt för att människor ska kunna leva, bo och jobba över hela vårt land. Och även helt nödvändig för att driva företag och erbjuda välfärd till alla – oavsett var du bor och verkar, säger Christina Ramm-Ericson, näringspolitisk chef på IT&Telekomföretagen i ett pressmeddelande.

I en rapport från IT&Telekomföretagen från 2019 konstateras att det fortfarande behövs stora investeringar och stödmedel för att nå målet om att alla i hela landet ska ha möjlighet att få snabbt och stabilt bredband. I våras la branschorganisationen fram en politisk åtgärdsplan som lyfte behovet av investeringar i den digitala infrastrukturen för att säkra sysselsättning och tillväxt i hela Sverige efter pandemin. Också Svenskt näringsliv har pekat ut investeringar i bredband som en nyckelåtgärd för att återstarta Sverige efter krisen.

– Coronapandemin har tydligt visat att tillgången till snabb uppkoppling är central för att kunna upprätthålla samhällsfunktioner och näringsliv. Det är därför glädjande att regeringen och samarbetspartierna nu föreslår rejäla satsningar på denna infrastruktur, fortsätter Christina Ramm-Ericson.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter