Regeringens förslag: Lös bredbandsmålet med satelliter

Bredband Målet om att hela Sverige ska ha bredband till 2025 bedöms vara svårt att nå. Då kommer regeringen med ett nytt utspel om hur man kan göra.
– Satellit är en spännande teknik, säger Anders Ygeman.

Regeringens förslag: Lös bredbandsmålet med satelliter

När regeringen lanserade ”Sverige helt uppkopplat 2025 – en bredbandsstrategi” i december 2016 såg man ljust på möjligheterna. Och även om utbyggnaden rullat på så visade det sig att när Post- och telestyrelsen rapporterade i halvtid att delmålet 2020 både uppnåtts och missats.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Under pandemin har frågan om uppkoppling blivit än mer laddad och både privata aktörer samt branschorganisationen Svenska stadsnätsföreningen menar att det satsas för lite tid och pengar i att nå målen.
– Politiken har ju hittills inte varit riktigt alerta när det kommer till behovet och det finns inte långsiktiga satsningar. PTS Har ju sagt att det krävs uppemot 17 miljarder för att nå målet 2025, men det tillförs för lite och det pytsas samtidigt ut med ganska kort varsel, sade Mikael Ek, vd på Svenska stadsnätsföreningen till Telekom idag tidigare i höstas.

Mobilteknik ett förslag

PTS har själva beskrivit att det är problematiskt att nå slutmålet och i oktober lyfte de upp att mobilteknik skulle kunna vara en lösning. Nu kontrar regeringen och föreslår… satelliter.

Regeringen har därför givit myndigheten i uppdrag att analysera hur en satellitlösning kan användas för att nå bredbandsmålet.
– Vi är öppna för alla tekniker som kan bidra till att hel Sverige får tillgång till snabbt bredband. Satellit utgör här en spännande teknik som skulle kunna användas för att nå de sista hushållen och företagen, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman.

PTS ska göra en första redovisning av uppdraget senast den 31 mars 2022 och slutredovisning sker sista augusti samma år.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.