Region Skåne köper loss teleplattform från Siemens

Region Skåne köper ut utrustningen och tar över driften av telefonin från Siemens Enterprise när det femåriga outsourcing-avtalet löper ut. Samtidigt uppgraderas hela plattformen till senaste uc-standard och Siemens får ett treårigt serviceavtal.

Region Skåne köper loss 
teleplattform från Siemens

Det femåriga outsourcingavtalet att leverera och driva Region Skånes telefoniplattform 2005, betraktades som Siemens Enterprises stora genombrott i Sverige. Affären värderades till mer än 600 miljoner kronor.

Men projektet har kantats av mycket bekymmer (se länkade artiklar). Vid en tidpunkt ansågs den bristande telefonikvaliteten i Region Skåne som ett hot mot patientsäkerheten och LEX Maria-anmäldes.

Uppgraderar till uc

Nu står det klart att utkontrakteringen avbryts när avtalet löper ut. Men samarbetet mellan Region Skåne och Siemens Enterprise löper vidare under andra former.

Ett nytt avtal har tecknats, som omfattar en fullständig uppgradering av befintlig telefoniutrustning för samtliga 30 000 användare, med planerad start efter sommaren. Den skapar enligt Siemens Enterprises Sverige-vd Olof Ferenius, en modern och framtidssäkrad lösning redo för unified communications. Till det kommer ett treårigt serviceavtal med option på ytterligare två år med start 16 mars 2011.

Affär värd 110 miljoner

Region Skånes nya strategi är att äga all sin infrastruktur. Därför köper de ut hela telefoniplattformen, vilket fanns med som en möjlighet i utkontrakteringsavtalet.

Hela det nya avtalet, med service och plattformsköp, värderas till 110 miljoner kronor.

– För oss är det mycket glädjande att Region Skåne har gett Siemens Enterprise fortsatt förtroende genom att använda våra produkter och lösningar till alla de användare som arbetar med Region Skånes kunder och dess verksamhet, säger Olof Ferenius i en kommentar till affären.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.