Tomas Bodström och övriga EUs jutitieministrar godkände igår förslaget om trafikdatalagring som innebär att alla sms, telefonsamtal och internetaktiviteter ska registreras i upp till två år.
Förslaget har tidigare godkänts av EU-parlamentet och nu har medlemsländerna 18 månader på sig att genomföra beslutet. Bakgrunden till förslaget är informationen ska kunna användas av polisen för att utreda brott som ger minst två år i fängelse, bland annat som ett vapen i kampen mot terrorister.
I papperskorgen
Förslaget om trafikdatalagring har mött hård kritik, bland annat för att det blir för dyrt för operatörerna, men också för att det anses vara integritetskränkande. Miljöpartiet tycker att förslaget borde slängas direkt i papperskorgen, dels på grund av integritetsaspekten, dels för att de inte anser att det är ett effektivt vapen i jakten på terrorister.
– Den andra invändningen är att terrorism och annan organiserad brottslighet troligen inte kommer att stoppas eftersom det är tekniskt tämligen okomplicerat att kringgå övervakningen, exempelvis via internettelefoni. De som drabbas av den olustiga erfarenheten att vara övervakade är alltså i första hand vanliga oskyldiga medborgare, säger Leif Björnlod riksdagsledamot för miljöpartiet.