Rekordökning av svenskarnas mobilsurf

Mobilt bredband Vi mobilsurfar som aldrig förr, och trenden accelererar. Grupperna som ökar mest är seniorer och de boende i norra Sverige. Men värmlänningarna surfar allra mest.

Rekordökning av svenskarnas mobilsurf

Under årets första fyra månader fördubblades svenskarnas mobilsurfande jämfört med samma period i fjol. Enligt en ny undersökning gjord av Telenors undersökning var ökningen är 96 procent mellan januari till april 2018 jämfört med samma period 2017. En starkt bidragande faktor ät seniorer.

Personer över 70 åt står för den största ökningen – med 117 procent. De från 61 år ligger tätt efter med 105 procent. Det är dock yngre (18-30 år) som surfar mest i Sverige, men skillnaden mellan dem och de äldre minskar för varje år. Exemempelvis skiljer det bara 20 procent i total surfmängd per person/månad mellan åldersgruppen 18-30 år och personer mellan 31-40 år.

Det finns även regionala skillnader. Statistiken visar att Norrland ökar sin mobilsurf mest. Samtliga län norr om Gävleborg ökar med över 100 procent och av de fem län som ökar mest ligger tre i Norrland: Västernorrland, Norrbotten och Västerbotten. Värmland är dock det län som man surfar allra mest i Sverige. Den största ökningen sker på Gotland.

– I Sverige har vi under de senaste åren förändrat vårt digitala beteende och strömmar nu video på mobila enheter mer än någonsin och det är just strömmad video som står för majoriteten av förbrukad data. Vi ser att fler väljer mobilabonnemang med obegränsad surf eller större datapotter än tidigare och att man även använder mobilsurf som komplement till fast uppkoppling, säger Magnus Österholm, nätexpert på Telenor.

Så mycket ökar mobilsurfen i olika åldersgrupper

Över 70 år – 117 procent
61-70 år – 105 procent
51-60 år – 96 procent
41-50 år – 93 procent
31-40 år – 95 procent
18-30 år – 63 procent

Län som ökar mest

Gotland – 152 procent
Västernorrland – 135 procent
Norrbotten – 128 procent
Uppsala – 117 procent
Västerbotten – 116 procent

Län som surfar mest

Värmland
Uppsala
Örebro
Västernorrland
Jönköping

Kommunerna som ökar mest

Grums (Värmland) – 278 procent
Nora (Örebro) – 231 procent
Hultsfred (Kalmar) – 200 procent
Säffle (Värmland) – 198 procent
Götene (Västra Götaland) – 193 procent

Kommunerna som surfar mest

Filipstad (Värmland)
Arvika (Värmland)
Grästorp (Västra Götaland)
Nora (Örebro)
Säffle (Värmland)

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.