Rekordstor svensk roaming i EU-länderna

Mobilnät Svenskarnas användning av dataroaming i EU-länderna har aldrig varit så omfattande som nu. Operatören Tre ser en ökning på 130 procent jämfört med före coronapandemin.

Rekordstor svensk roaming i EU-länderna

För fem år sedan införde EU nya regler rörande roaming i mobilnätverken och effekten lät inte vänta på sig. Mobiloperatören Tre har analyserat data från mobilnätverken och kommit fram till att roamingen har ökat med närmare 500 procent under denna tidsperiod – och det är främst användningen av streamingtjänster som ligger bakom ökningen.

– Sommarens dataroaming i EU är den klart högsta som Tre någonsin uppmätt. Det är troligen en kombination av att reserestriktionerna nu är över, ett nytt mobilbeteende med mycket användning av streaming och att kunderna anpassat sig till de nya friare reglerna för EU-roaming, säger Haval van Drumpt, vd för Tre Sverige.

roaming

Under coronapandemin såg man en tillfällig nedgång i användningen av dataroaming, men nu är ordningen återställd och jämfört med sommaren 2019 är ökningen 130 procent under årets sommarmånader. Enligt Tre är de länder som uppvisar snabbast ökning av datatrafik via roaming Spanien, Turkiet och Grekland.

Tre berättar också att dataöverföringen i mobilnätet ökar snabbt även inom Sveriges gränser. De senaste fyra åren har den genomsnittlige kunden hos Tre ökat sin dataförbrukning med mer än 300 procent. Återigen är det de alltmer populära streamingtjänsterna som ligger bakom den kraftiga ökningen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.