Rekryteringsprogram ska bota personalbristen

Bransch Svårigheterna att hitta personal med rätt kompetens är ett växande problem för it-branschen. Telia-ägda Cygate tänker försöka åtgärda problemet med ett nytt rekryteringsprogram.

Patrik Olsson, vd för Cygate, vill lägga beslag på fler it-talanger redan när de lämnar universitetet.
Patrik Olsson, vd för Cygate, vill lägga beslag på fler it-talanger redan när de lämnar universitetet.

– Vi har växt med 20 till 30 nya konsulter per år de senaste åren och vid varje rekrytering ser vi att det är svårt att hitta rätt kandidater, berättar Patrik Olsson, vd för Cygate.

Förutom att det gör det svårt att rekrytera innebär det också att lönerna för duktiga konsulter pressas upp, något som leder till högre priser för kunderna. För att förbättra personalförsörjningen har Cygate därför bestämt sig för att sjösätta ett rekryteringsprogram som man döpt till Kickstart. Konceptet har tagits fram tillsammans med rekryteringsbolaget Magna och går ut på att direkt från universitet och högskolor rekrytera blivande talanger för specifika arbetsuppgifter.

– Vi startar efter årsskiftet med en första grupp. Varje grupp kommer att bestå av fem personer som får kompletterande utbildning av partners och inte minst erfarna konsulter inom Cygate, säger Patrik Olsson.

Jobb som väntar

Redan när man antas till programmet finns ett klart mål för inom vilket område, till exempel säkerhet, nätverk, datacenter eller unified communications man ska jobba när man är färdig. Lön får man också under programtiden men formellt anställs man när programmet är över. Men redan från början vet deltagarna precis vilket jobb som står och väntar på dem.

– Självklart kommer vi att fortsätta rekrytera spetskompetens men det är jätteviktigt att ta in nya som vi får lära upp, att ta hand om de guldkorn som finns, säger Patrik Olsson.

Inget fast antal

Hur många kullar det blir har man inte bestämt, Kickstart ska utvärderas kontinuerligt men, två eller tre grupper är redan planerade och Patrik Olsson hoppas på fler. Han hoppas också att man ska lyckas rekrytera fler tjejer.

– Vi har inget uttalat mål när det gäller könsfördelningen men kommer att se till att vi tar in åtminstone en eller ett par tjejer i varje grupp. Att göra it-branschen mer attraktiv för kvinnor handlar mycket om information, att visa på hur många olika delar det finns att jobba med, tror han.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.