Releasy om hybridkontoret: ”Vi ser kombinationsarbete som den nya standarden”

Kontaktcenter En framtidstanke – som fick panikimplementeras. På Releasy var flexibelt hemarbete på ritbordet – och så kom corona. 
– Det var lite panik att få tekniken att fungera – men vi löste det med en heroisk insats, säger vd Johan Frodell.

Releasy om hybridkontoret: ”Vi ser kombinationsarbete som den nya standarden”
Johan Frodell, vd Releasy

Hur ser framtidens arbetsplats inom kontaktcenterbranschen ut? Den frågan hade man ställt sig ett tag på Releasy och vad man kommit fram till är att flexibilitet är något som man måste ta hänsyn till.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Men när coronapandemin kom med full kraft innebar det att framtidstankar var tvungna att implementeras direkt.
– Vi hade ett planerat projekt att titta på agenter på distans, detta var planerat till efter sommaren och innefattade 15 agenter i Linköping. Sedan kom pandemin och på torsdag eftermiddag fick vi reda på att på måndag skulle allt vara stängt, säger Johan Frodell, vd för Releasy.

Centralordern om sågning gällde kontoret i Barcelona där Releasy hade 150 personer placerade. Där var man tvungen att över helgen införskaffa teknik för att kunna lösa produktionen berättar Johan.
– Nere i Spanien har så är det så att alla har en egen dator, så där fick vi köra taxibilar med Releasy-hårdvara. Sen fanns det inte ens headset att köpa, vi var tvungna att buda på massa olika sajter för att få tag i headsets. Därtill samlade vi in gamla gaming-headsets för att få till det. Men det gick!

Får inte tappa bort personalen

Totalt sett har Releasy 1 200 personer i produktionen för att täcka alla uppdragen alla öppettider. Och efter att det lugnat ner sig så har företaget landat i att ungefär hälften är på kontoret. Men Johan säger att de hela tiden ser till att utvärdera både hur väl det fungerar – och hur väl medarbetarna mår.
– Alla trivs inte med att jobba hemifrån och vi ser till att hela tiden försöka följa upp så att vi inte tappar bort personalen i det här.

Dock säger Johan att många uppskattar flexibiliteten som distansarbete medför – och för företaget har det inneburit att man kunnat hålla hög produktionstakt även under brinnande pandemi.
– Sjukfrånvaron har gått ner kraftigt. Många som har milda förkylningssymtom eller väntar på provsvar kan ju jobba på som vanligt. Även de som varit oroliga för att utsättas för smitta har ju kunnat välja att jobba på distans, det tror jag ökat välmående.

– En annan positiv aspekt som vi ser är att vi fått en lägre personalomsättning. De som pendlar har ju sparat restid och fått mer flexibilitet – det tror har inneburit mindre stress för många.

Vissa mår inte bra av hemarbete

Johan säger att även om det överlag fungerat bra – så ser de negativa saker med distansarbetet också.
– Vi ställer ju samma krav på de som jobbar på distans som de som är på kontor, och vi har varit tvungna att ta in några som inte har disciplinen och klarar av att jobba på distans.

– Sen kan jag säg att fler än vad jag trodde inte trivdes med att sitta hemma. Det psykosociala att inte få träffa kolleger samt att behöva ha kontoret i vardagsrummet har fått vissa att inte må bra.

En av de viktigaste lärdomarna man tagit på Releasy är enligt Johan att de som företag ska ha kontrollen över hårdvaran.
– Vi har sett att när man jobbar med Remote Desktop och sitter med en hårdvara som vi inte äger eller kan styra – blir det blir svårare med felsökningar och jag kan säga att vi har haft en del problem med barnsjukdomar. Där har vi insett att framöver ska det vara Releasy-hårdvara. Framgent så kommer vi bara jobba med egen hårdvara och VPN. Nu har vi löst det, men det har varit en stor belastning på it-avdelningen.

Kombinationsarbete är framtiden

Även om pandemin var det som tvingade in det nya arbetssättet på Releasy var det något man planerat för.
– Vi kommer fortsätta att vara väldigt flexibla. Vi har arbetat fram ett koncept som vi kallar kombinationsarbete. Där är tanken att man ska jobba 2-3 dagar på kontoret en vecka och sedan vara det med 2-3 dagar hemma. Det här är något vi tänker oss som standard.
– Jag säger inte att vi stänger dörren för 100 procent på distans, men vi är inte riktigt där än med att bygga upp helt virtuella team och sajter. Jag tror att flexibilitet kommer att göra att vi får behålla personalen, säger Johan Frodell.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.