Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Resurssnål växel expanderar nätverk

Nu har Ericssons första bladbaserade mobila mjukvaruväxel för operatörer installerats hos australienska Telstra. På sikt kommer den nya växeln att ersätta 18 regionala servrar och spara 85 procent golvyta.

Ericssons Mobile Switching Center Server (MSC) uppges vara världens första mobila bladbaserade mjukvaruväxel som nu tas i drift hos telekomoperatören Telstra. Operatören har låtit installera den ny tekniken för att expandera sitt Nextg-nätverk med kapacitet för fler mobilabonnenter.

MSC har en central placering i mobila nätverk och dirigerar samtalstrafik till och från mobiltelefoner. Den har även inbyggt stöd för att hantera både 2g och 3g-kommunikation. Själva hårdvarudelen är skalbar för framtida behov då den är bladbaserad och har plats reserverad för installation av ytterligare kapacitet. Tillverkaren uppger till exempel att varje nytt blad som installeras ökar antalet abonnenter som kan servas med en halv miljon. Två kompletta kabinett kan också tillhandahålla anslutningar för upp till åtta miljoner abonnenter.

Drar mindre ström

Telstra har idag 18 regionala MSC Servrar i drift. Dessa kommer fram till 2010 att ersättas av en enda klustrad pool av den nya centraliserade växellösningen via två datorcentra i östra Australien. Rationaliseringen uppges spara det utrymme som krävs i datorhallen med 85 procent. Samtidigt minskar även strömförbrukningen med 75 procent, något som Ericsson framhåller är ett steg i rätt riktning när det gäller arbete för grön it.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter