Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Riksbyggen byter Cisco mot Lifesize

Virtuella möten Missnöje med prisnivån och den nuvarande tjänsteleverantören Atea får Riksbyggen att tömma sina 60 videorum på Cisco-utrustning. In kommer istället Lifesize som genom leverantören Prodoc får sin hittills största order i Norden.

Riksbyggen byter Cisco mot Lifesize

Med 60 videorum spridda över 50 orter hör Riksbyggen till de riktigt stora användarna av videomöten i Sverige. Men det har inte varit en oproblematisk satsning menar drift- och infrastrukturchefen Amir Chizari.

– Vi har köpt hela paketet som tjänst från Atea men jag kan inte säga att vi varit speciellt nöjda med deras leverans, säger han.

Redan innan leasingavtalet för de 60 Cisco-anläggningar man hittills använt går ut har Riksbyggen nu därför valt att teckna ett nytt fyraårigt tjänsteavtal med Lifesize-återförsäljaren Prodoc.

Fler får möjlighet till video

Förutom rumsystem ut Lifesizes Icon-serie handlar det också om en storsatsning på video i datorn, surfplattor och mobiler.

– Tidigare har vi haft ett 30-tal användare som i en mindre omfattning haft Ciscos Jabber-klient för video i datorn men nu får alla våra 2 300 anställda möjlighet att använda Lifesize Clearsea i både datorn och mobila enheter, säger Amir Chizari som inte riktigt vet hur hårt trycket på de 60 samtidiga användarlicenserna kommer att bli.

Valet av Lifesize var både en ekonomisk och en teknisk fråga.

– Prismässigt ligger Lifesize mycket bättre till men en viktig sak har också varit enkelheten att lägga till fler deltagare under ett pågående tvåpartsamtal.

Spela in utbildning

En helt ny komponent för Riksbyggen är att också inspelning och streaming av video ingår i det nya avtalet.

– Det gör att vi lättare kan nå ut med exempelvis utbildning till medarbetarna ute i landet. Inspelningarna görs direkt från videokonferenssystemet vilket gör det väldigt enkelt att komma igång.

Han passar på att ge en ordentlig känga åt både Cisco och Polycom som han menar måste sänka sina priser ordentligt om de ska fortsätta att vara relevanta.

– Riktpriserna har inget med verkligheten att göra och video har varit lite av en bilhandlarbranch.

Många system kan bli fler

Även om prisfrågan varit viktig har just användarvänligheten legat högt på prioriteringslistan.

– Slutanvändarna låg i fokus och vi höll en strikt linje när det gällde kvalitet under hela avtalsprocessen. Därför valde Riksbyggen till exempel till att använda konferenstelefonen Lifesize Phone2 för att styra videosystemen istället för den vanliga fjärrkontrollen, berättar Daniel Söderberg, affärsområdeschef hos Prodoc.

Med kontrakten undertecknat kan ha konstatera att han kammat hem den största Lifesize-ordern hittills i Norden. I avtalet finns också option på att utöka med fler videorum, något som Amir Chizari räknar med kommer att ske ganska snart.

– Vi tittar på det redan nu.

Inom kort ska utrullningen av de nya systemen och mjukvaruklienterna komma igång och redan i juli ska hela implementationen vara klar.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter