Riksdagen vill ha förbud mot mobil i bil

Riksdagen vill ha ett förbud mot att prata i mobil och sms:a under bilkörning. Regeringen blir därför tvungen att återkomma med ett sådant lagförslag.

Riksdagen vill ha förbud mot mobil i bil

Sverige är det enda landet i EU där det fortfarande är tillåtet för en bilförare att hålla i mobilen för samtal under körning. Regeringen fortsätter också att kämpa emot ett sådant förbud och tycker istället att det behövs en ökad allmän omsorg och varsamhet från bilförarnas sida.

Alldeles innan påskhelgen klubbade riksdagen igenom ett betänkande med direkt adress till regeringen. Uppdraget för regeringen blir nu att ”återkomma till riksdagen med ett förslag till lagstiftning mot användning av kommunikationsutrustning vid bilkörning som tar betydande uppmärksamhet från körningen och därmed hotar trafiksäkerheten”.

”Förbud inom två år”

Riksdagen menar att det är rimligt att införa ett förbud. Samtidigt understryker riksdagen att en lagstiftning måste utformas på ett sätt som stimulerar teknikutveckling och är teknikdrivande.

Bakom betänkandet om trafiksäkerheten (2012/13:TU7) ligger ett antal motioner från oppositionspartier: Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Socialdemokraten Anders Ygeman som är ordförande i trafikutskottet, säger i en kommentar till SVT att ett lagförbud mot mobilanvändning vid bilkörning kan träda i kraft inom två år.

/p>

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.