Risk för fortsatt flum i molnet

– Om vi inte på allvar börjar ställa krav när det gäller nyttan kommer vi fortfarande att diskutera vad molnet är om fem år. Den brandfacklan kastade Tomas André ut under sitt inledningsanförande på konferensen Nolldistans idag.

Det är kommunikationslösningar i form av molntjänster som står i fokus för vårupplagan av Telekom idags konferens Nolldistans som pågår idag den 25 april i Stockholm. Inledningstalare var Tomas André, tidigare vd för Visionutveckling som menade att det var dags att börja ställa de kritiska frågorna om molntjänsterna på allvar ska ta sig bortom hypade förkortningar som saas, caas och ucaas.

– Det är inte molnet eller leveransmodellen i sig som är nyckeln till framgång utan att vi vågar fråga oss vad vi faktiskt har för nytta av grejerna.

Ställ krav på tjänsterna

En av de springande punkterna för om molntjänster fyller det enskilda företagets behov på kommunikationsområdet är enligt honom hur stora möjligheter till integration de behöver behöver.

– Det gäller att ställa krav, för på det här området har inte molntjänsterna lika mycket att erbjuda som olika former av kundplacerade lösningar. Det är därför viktigt att ta reda på vad som inte fungerar och om det finns något man måste göra avkall på när man går över till en standardtjänst, säger han.

Skaffa en exit-strategi

Lika viktigt som vilka nya möjligheter en tjänst ger, lika viktigt tycker han att det är att skaffa sig en plan B och en tydlig exit-strategi.

– Vad händer när nätet går ner eller tjänsten av någon annan anledning inte är tillgänglig, hur klarar organisationen det? Och se till att planerar för den dag när de interna förutsättningarna ändrats och tjänsten kanske inte längre räcker till. Det gäller att veta hur man ska klara av ett byte.

”Blicka inte bakåt”

Med i det efterföljande panelsamtalet var bland andra Ola Hesselroth, chefsarkitekt och utvecklingschef på HL display. Han gav åhörarna rådet att våga låta bli att titta på de lösningar man redan har och istället fokusera helt på behoven.

– Det finns helt nya innovativa lösningar där ute och ni behöver kanske inte precis de funktioner ni haft förut. Det viktiga är att öka innovationskraften och kreativiteten hos de anställda.

Själva har HL display tagit det djärva steget att kasta ut de traditionella lösningarna för videomöten för att istället satsa helt på Googles tjänst Hangout.

– Det började med några få användare i ledningen, idag använder alla 650 anställda tjänsten, berättade han.

Enigheten kring att det viktiga inte är leveransmodellen utan vilket resultat man får var stor i panelen

– Molnet måste vara på dina villkor. Därför behövs hela gråskalan mellan kundplacerat via hybridlösningar till standardiserade tjänster, menade Emelie Ekblad, produktchef för unified communications hos Microsoft.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.