Riskkapitalbolag vill skapa stadsnätsjätte

Ett nationellt fibernät som konkurrerar med Telias. Det kan bli verklighet om riskkapitalbolaget EQT lyckas med föresatsen att köpa upp och slå ihop kommunala stadsnät.

Redan för EQT förhandlingar med ett antal kommuner om att köpa deras fiberbaserade stadsnät. Det avslöjade företrädare för bolaget under den pågående årskonferensen för Svenska Stadsnätsföreningen, SSNf. Målet är att skapa ett nationellt öppet fibernät som konkurrera med Telia om infrastrukturkunderna.

Till nyhetsbrevet Telekomnyheterna uppger Thomas von Koch, partner i EQT, att bolaget är berett att satsa mellan 25 och 30 miljarder kronor i affären.

– Efterfrågan på bredbandskapacitet kommer att explodera och det enda som kommer att klara efterfrågan är fibernäten. Till skillnad från när vi investerade i Com Hem, där filosofin var och är walled garden, så satsar vi här helhjärtat på helt öppna nät. Det är framtiden, säger han.

EQT investerar pengar i vitt skilda typer av verksamheter, allt ifrån detaljhandel och it till tung industri och i Norge har EQT redan genomfört investeringar i fibernät, genom företagen Broadnet och Infibre.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter