nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Robot ska ge 18-åringar sanningen om värnplikt

Nya värnplikten omfattar nästan alla 18-åringar. Men få ungdomar vet vad det innebär – därför har Rekryteringsmyndigheten anställt en informationsrobot.
– Förutom att bena ut och förklara missförstånd svarar Värnpliktsboten på alla praktiska frågor som rör mönstring och värnplikt, säger Sofie Engström på myndigheten,

  • Artikel annons 1

Alla barn födda 2000, runt 93 000 ungdomar är det som nu fyller mönstringsunderlaget. Av dem kommer lite mer än en tiondel att kallas in till mönstring.

Men eftersom det bara är ett år sedan värnplikten och skyldigheten att mönstra infördes – är det få som har koll på vad det innebär.

Rekryteringsmyndigheten är medveten om problemet och eftersom värnplikten varit vilande sedan 2010 – har ”rutinen” försvunnit.

Så hur gör man för att ungdomar återigen ska få upp ögonen för vad ”lumpen” handlar om? Jo, man ser till att digitalisera informationen. Detta genom att lansera en värnpliktsbot.

Svarar i Messenger

Värnpliktsboten svarar direkt i Messenger via mobilen och datorn och ska reda ut begreppen och svara på frågor som berör mönstring och värnplikt.

– De flesta ungdomar är i skolan på dagarna när vi på Rekryteringsmyndigheten finns på plats och kan svara på frågor. Med Värnpliktsboten ökar vi vår tillgänglighet då boten finns där ungdomarna är – på nätet – och svarar på frågor dygnet runt, oberoende av kontorstider, säger Sofie Engström, pressansvarig på Rekryteringsmyndigheten.

Beslutar i slutet av maj

Mönstringen går till som så: Rekryteringsmyndigheten skickar ut ett underlag med frågor som ska besvaras. Detta måste göras två veckor från det att man fått inloggningsuppgifter. I slutet av maj beslutar myndigheten vilka, runt 10 000 personer, som ska kallas till mönstringen.

– Vår erfarenhet från förra årets mönstringsunderlag är att intresset för att mönstra är stort. Förra året kallade vi 6 000 ungdomar födda 1999 till mönstring, men många fler var intresserade och hade de fysiska förutsättningarna, säger Bengt Forssten, avdelningschef på Rekryteringsmyndigheten.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Ny trend ger bättre koll på kunden

Det går att effektivisera sin företagstelefoni med en kontaktcenterlösning. Telekom idag kikar lite närmare på trenden som nått nyblivna telefonimästaren Sandvikens kommun och norska Elkjøp, där svenska Elgiganten ingår.

Telias köp ska pressa Telenor

Ett förvärv som ska stärka Telias närvaro i Norge.
Telekomjätten gjorde i somras upp med TDC om att köpa deras norska verksamhet.
Ett köp som ger stora möjligheter på marknaden.