Roligaste videoutrustningen snäppet bättre i version 3

Test Det finns produkter som sticker ut mer än andra. Owl, videomötesutrustningen från Owl Labs, både ser ut och låter som en uggla när den står i mitten av mötesrummet. Nu kommer version 3 av Owl ut på marknaden och vi har testat den.

Roligaste videoutrustningen snäppet bättre i version 3

Telekom idag hade för länge sedan innan föregångaren Meeting Owl Pro i testlabbet och gav den då betyget 7,2 på vår 10-gradiga skala. Det som vi gillade med den är att enheten ordnar en 360-vy av mötesrummet, samtidigt som varje talare zoomas in och presenteras med en bild i bilden. Ett bra koncept för att göra mötet mer demokratiskt och låta alla vara med på samma villkor.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

När vi nu tittar på uppföljaren så har Owl Labs behållit det som vi gillade med presentations-systemet. Men finns det flera saker som Owl Labs lyfter fram som förbättringar.

* Förbättrad ansiktsigenkänning. Enligt tillverkaren är den nya mjukvaran anpassad för att bättre klara av att hantera ansikten som använder mask – och ansikten på längre avståndet från kameran.

TI: Vi upplever att alla ansikten i rummet hittas av kameran. Men vi är oftast inte så många i rummen på redaktionen heller så att det bör vara ett problem för någon utrustning.

* Fyra gånger snabbare upptäckt. Målet är att varje person som börjar prata ska vara inzoomad inom tre sekunder efter att de börjar prata eller rör på sig.

TI: Det är inga problem för kameran att hitta de som pratar och zooma in inom den här tidsramen, men för snabb inzoomning är inte bara en möjlighet. Rörelserna i Ugglan är precis lagom långsamma för att inte trigga någon känsla av åksjuka.

* Utökat ljudräckvidd upp till 8 meter. Med en extern mikrofon som kan köpas till för 2300 kronor ökar räckvidden för bra ljudupptagning från 5,5 meter till 8 meter. Det gör att rumstorleken där enheten kan användas går från ett rum för 4-6 personer till ett för 10-12 personer.

TI: I den första varianten upplevde vi ljudet som burkigt så fort vi kom mer än 2 meter från enheten. I vårt största konferensrum klarar vi oss bra utan extra ljudpuck, men när vi testar i större utrymmen ökar räckvidden när man använder den externa vilket ger en klar uppgradering.

* Owl Connect kopplar ihop två enheter för längre räckvidd. Det går att koppla ihop två enheter för att ännu bättre klara av stora rum

TI: Vi har inte testat detta, eftersom vi endast haft tillgång till en enhet. Men tanken är god och med två enheter kan man få en videoräckvidd på 8,5 meter och en ljudräckvidd på 13,5 meter. Man klarar därmed av de flesta stora rum.

Hur bra är då Meeting Owl 3? Det här är en vass enhet med rimlig prissättning som gör det digitala mötet lite roligare – känslan blir att man har en bildproducent i mötet. En rätt duktig sådan faktiskt. Att få inzoomning av talarna samtidigt som man behåller helhetsvyn med en 360 graders panoramabild över talarna gör att man känner sig mer delaktig i mötet när man inte är i rummet.

Det vi inte uppskattar fullt ut är att bildkvaliteten inte riktigt möter våra höga kvalitetskrav. Det skulle kunna vara ett snäpp skarpare när vi jämför med likvärdiga produkter – och den klarar inte tuffa utmaningar som skarpt motljus vid ett fönster utan att få problem.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.