I samband med att Ronneby kommun i våras öppnade ett kontaktcenter passade man på att uppdatera den digitala assistent som varit i användning under några års tid. Chattboten, som fått namnet Sam, ska ge kommuninvånarna tillgång till medborgarservice och aktuell information dygnet runt.
Ronnebys chattbot kopplas upp mot ChatGTP
chattbotar Den digitala ai-assistenten Sam uppdaterades när Ronneby kommun öppnade sitt kontaktcenter.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
– Kunskap är en färskvara. Nu har Sam kompetensutvecklat sig och även lärt sig ai, säger Emma Hessbo, verksamhetsutvecklare inom digitalisering på Service- och digitaliseringsenheten på Ronneby kommun i ett uttalande.
Kompetensutveckligen, som uppges vara unik bland Sveriges kommuner, består i att Sam uppdateras med aktuell information från kommunens webbplats varje natt och dessutom kan skicka förfrågningar till OpenAI:s omtalade ai-tjänst ChatGPT om behovet skulle uppstå.
– Sam underlättar både för invånarna och för oss medarbetare. Man får snabbt svar på enklare frågor. Vi kommer fortsättningsvis att finnas kvar för fysiska besök, telefonsamtal eller mail, precis som tidigare, men nu kan du även chatta om du hellre önskar det, säger Agneta Vedeskog, som är kommunvägledare i Ronneby kommuns kontaktcenter.
Ersätter inte någon annan kanal
Enligt Ronneby kommun ska chattboten inte ersätta någon tidigare servicekanal, utan bidra till förbättrade och utökade möjligheter till service för invånarna.
Kommunen uppger att ai-assistenten har fått ta emot många frågor, inte minst utanför kontorstid. De vanligaste frågorna handlar om bygglov, ansökningar till förskola, aktuella evenemang och badtemperaturer.
– Många vanliga frågor ställs återkommande och svar kan snabbt ges utifrån informationen på ronneby.se. Exempel på vanliga frågor är till exempel ”När öppnar Brunnsbadet” eller ”Hur du kan köpa biljetter dit”. Att slippa svara på vanliga småfrågor som dessa frigör tid för våra medarbetare och de kan då använda sin kompetens till mer avancerade frågor och handledning där deras specialistkunskap behövs. Förhoppningen är givetvis att fler och fler ska se nyttan med Sam och att telefonsamtalen in till kontaktcenter på sikt ska minska, förklarar Emma Hessbo.