Svenska kommunen får fler digitala medarbetare

Chattbotar Ronneby kommun låter roboten BerIT besvara medarbetarnas it-frågor.

Svenska kommunen får fler digitala medarbetare

Ronneby kan mycket väl vara den kommun i Sverige som ligger längst fram när det gäller användning av digitala medarbetare, botar och automatisering med hjälp av rpa, robotic process automation.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

I november i fjol trädde boten BerIT i aktiv tjänst – en digital medarbetare som kommunens medarbetare når via intranätet och som kan besvara kluriga it-frågor. Redan från start kunde hon besvara de 100 vanligaste frågeställningarna och under den första tjänstgöringsmånaden löste hon 45 ärenden helt på egen hand.

Lär sig nya saker varje dag

– BerIT fungerar precis som du och jag när vi är nya på jobbet. Hon har med sig kunskap och erfarenhet från start och nu lär hon sig nya saker varje dag, vilket innebär att hon hela tiden utvecklas och därmed kan svara på fler frågor för varje dag som går, säger Emma Hessbo, digitaliseringsstrateg på Ronneby kommun.

Om boten inte kan besvara en fråga så får användaren hjälp att skapa ett serviceärende som skickas vidare till rätt tekniker på it-avdelningen.

– Genom att BerIT kan besvara de repetitiva och enklare frågorna direkt kan it-enhetens övriga medarbetare ägna sig åt de mer komplexa ärendena. Det innebär att vi utnyttjar våra resurser på ett optimalt sätt, säger Tobias Ekberg, it-chef på Ronneby kommun.

Flera robotiserade kompisar på plats

BerIT behöver heller inte känna sig särskilt ensam. Hon har flera robotkompisar på plats i kommunen: Ronney hjälper Socialförvaltningen att hantera frågor om ekonomiskt bistånd sedan två år tillbaka. Liksom sina kollegor Len@ och Bosse, som avlastar vård- och omsorgsförvaltningen är han baserad på rpa-teknik, robotic process automation.

Ronneby kommun har dessutom planer på att tillföra ytterligare rpa-funktionalitet, denna gång för att avlasta kommunens personalenhet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.