Rörigt med larmsamtal

Larm Trots att SOS Alarm försökt att korta svarstiden på larmsamtal har effekten blivit att räddningstjänsten kommer fram senare.

Rörigt med larmsamtal

SOS Alarm har de senaste åren fått mycket kritik för att det tar lång tid för att komma fram på 112-numret. För att förbättra har man infört ett system där SOS-telefonister svarar över hela landet oavsett vart ifrån samtalet kommer ifrån.

Enligt en granskning från Sveriges Radios program Kaliber har det medfört mer tid för att larma ut räddningstjänsten när samtalet tas emot på annan ort. Mycket på grund av bristande lokalkännedom om platsen och området som larmet kommer från.

I ett fall blev räddningstjänsten larmade i en helt annan del av landet och larmet nådde rätt räddningstjänst först efter sju minuters fördröjning. I det här fallet handlade det om en villabrand.

Statistik som Kaliber tagit del av visar att det i vissa fall tar upp till 30 sekunder extra tid att larma ut rätt räddningstjänst om samtalet tas emot på annan ort.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.